eur:
389.28
usd:
361.63
bux:
67932.93
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Helyreállítja a kormány a forgalmat lezárt vasúti szárnyvonalakon

Újraindul a vasúti közlekedés több olyan vonalon, ahol a széles körű tiltakozás ellenére a Gyurcsány-kormány leállította a vonatokat.

Július negyedikétől újra közlekednek a személyszállító szerelvények Székesfehérvár és Komárom, Zirc és Veszprém, Karcag és Tiszafüred, Lajosmizse és Kecskemét, illetve Pápa és Csorna között - jelentette be az Országgyűlésben Fónagy János, akihez Kovács Zoltán fideszes képviselő intézett interpellációt.

Az árvízi károk elhárítása után helyreállítják a vasúti személyforgalmat Szilvásvárad és Putnok, valamint Abaújszántó és Hidasnémeti között is - mondta válaszában az államtitkár, aki szerint emiatt nem kerül veszélybe a költségvetés. A régi vonatok azonban új menetrend szerint járnak. Ennek elkészítésében részt vehetnek az önkormányzatok és a szakmai szervezetek is.

Az egyik érintett település, Lajosmizse polgármestere szerint a város lakói számára nagyon komoly gondot jelentett a Kecskemétre járó vonat leállítása. Az InfoRádiónak nyilatkozó Basky András abban bízik, hogy az új menetrend révén lesz elég utas az ismét közlekedő szerelvényeken.

A Fidesz már a választási programjában megígérte a Kóka János, majd Hónig Péter közlekedési minisztersége idején hozott döntés revízióját. 2008-ban összesen 43 vonalon álltak le a vonatok az országban, arra hivatkozva, hogy nincs elég utas, ezért sokba kerül a szárnyvonalak fenntartása. A bezárások ellen az akkori ellenzék, az önkormányzatok, az utasok és a szakmai szervezetek is tiltakoztak.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Készül a német költségvetés, ami válságba lökheti a koalíciót

Készül a német költségvetés, ami válságba lökheti a koalíciót

Május második napjáig adott határidőt a német pénzügyminiszter a minisztériumoknak a jövő évi költségvetés tervezetére vonatkozó kívánságaik előterjesztéséhez. A szabad demokrata Christian Lindner ugyanakkor már korábban utalt arra, hogy a fő "kívánságot" a szigorú megtakarítások jelentik. Ugyanakkor mindhárom koalíciós párt, a szociáldemokrata SPD, a Zöldek Pártja és a miniszter pártja, a liberális FDP is ragaszkodik ahhoz, hogy az általuk képviselt "vörös vonalakat" nem lehet átlépni.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 3. 16:15
×
×
×
×