eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

Fokozódó vita a patikaalapítási moratóriumról - Lapszemle

A Fidesz "gőzerővel" készül az önkormányzati választásokra, de a polgármesterjelöltek névsorával csak július 10-e körül áll elő. S hogy ki lesz a Fidesz-KDNP főpolgármester-jelöltje? Szinte teljesen bizonyosan Tarlós István.

A Népszabadság úgy tudja: Kósa Lajos debreceni polgármester mint a Fidesz ügyvezető alelnöke lesz az önkormányzati választásokon a kampányfőnök. Tarlósnak lesz külön kampányfőnöke Németh Szilárd, a Fidesz-KDNP csepeli polgármesterjelöltje személyében. Simicskó István - a hírek szerint - a honvédelmi államtitkárságot adja fel, ha Újbudán győz.

Szintén a Népszabadság ír arról, hogy a Fidesz-KDNP még a nyáron leváltaná az Országos Választási Bizottság választott tagjait. Ahogy a lap fogalmaz: egy olyan törvénymódosítással menesztenék őket, amely a testületet a mindenkori hatalom engedelmes kiszolgálójává tenné. Az öt emberről eddig az országgyűlési választást megelőzően még a leköszönő parlament döntött, és ők a következő ciklus végéig - a voksolás kimenetelétől függetlenül - mindenképpen hivatalban maradtak. Az OVB-t ezután minden általános választás alkalmával meg kell újítani. A lap szerint az előterjesztés valódi oka inkább az, hogy 2006 őszén a Fidesz népszavazási kérdései kapcsán hozott OVB-határozatokat az Alkotmánybíróság (AB) több alkalommal is felülírta. Ezt egyébként mások ugyancsak szóba hozták, mondván, alkotmányellenes állapotot véd az, aki az AB döntéseivel szembehelyezkedő választási bizottság tagjai mellett érvel.

A Magyar Nemzetben arról olvashatnak, hogy máris éles vita övezi az egészségügyi kormányzat egyik első intézkedését, a patikaalapítási moratóriumot.

Míg a gyógyszerészek szakmai szervezetei örülnek a döntésnek, a piac más szereplői, a gyógyszer-nagykereskedők tiltakoznak. Szerintük ugyanis a hazai gyógyszerellátási problémák nem a szabad patikaalapítás miatt alakultak ki, hanem a rossz jövedelmezőség, az alacsony árrés miatt. Úgy tudjuk, a minisztérium tervei szerint legkésőbb július végén lépne hatályba a patikaalapítási stop. Addig egyesek szerint még tömeges gyógyszertár-létesítési hullámra lehet számítani.

A Világgazdaság arról ír, hogy hatalmas ugrásokkal fejlődik a hazai online kiskereskedelem: míg két évvel ezelőtt még csak bő 60 milliárdos volt a forgalom, addig tavaly már megközelítette a 100 milliárdot, az idén pedig várhatóan 130-135 milliárd forintnyi termék cserél gazdát a webáruházakban. Az internetes értékesítés a teljes magyarországi kiskereskedelmi forgalomnak ma már több mint az 1,6 százalékát adja, egy éve ez a mutató még egy százalékon állt.

A Napi Gazdaság arról ír, hogy az egyre kiszámíthatatlanabb időjárás miatt szükség lenne egy katasztrófabiztosítási rendszerre, ilyen a világ harminc országában működik már, s bevezetését hazai szakemberek is évek óta szorgalmazzák.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Anyagi szempontból is fontos az ellenzéki pártoknak, hogy jól szerepeljenek az idei európai parlamenti és önkormányzati választáson, mert azzal növelik az esélyüket arra, hogy 2026-ban, az országgyűlési választáson egy százaléknál jobb eredményt érjenek el, és állami támogatásban részesüljenek. Az InfoRádióban Cservák Csaba alkotmányjogász professzor beszélt arról, hogy az állam mikor és miért támogatja a választáson elinduló pártokat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Kulcsfontosságú adat jött - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Kulcsfontosságú adat jött - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Határozott emelkedéssel zártak tegnap az amerikai tőzsdék, amelyet vegyes mozgások követtek Ázsiában. A tegnapi zárás után jelentett az Apple, amelynek sikerült megverni az elemzői várakozásokat és története legnagyobb sajátrészvény-vásárlását jelentette be, így az iPhone-gyártó árfolyama jelentős pluszban indította a mai napot. Délután fontos munkaerőpiaci adat érkezett az USA-ból, az amerikai foglalkoztatottak létszámának emelkedése messze elmaradt a várakozásoktól, és jócskán csökkent az előző hónaphoz képest áprilisban. A tőzsdék a nap első felében is a pozitív tartományban mozogtak, majd a munkaerőpiaci adat után begyorsult az emelkedés.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×