eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 18. szombat Alexandra, Erik

Felhőszakadás, jégeső - narancsszínű riasztás az ország nagy részén

Zivatar, helyenként felhőszakadás, jégeső és viharos szél várható az ország jelentős részén pénteken, ezért az Országos Meteorológiai Szolgálat narancsszínű riasztást adott ki. A Dél-Alföldre a legmagasabb piros színű riasztás van érvényben, és elképzelhető, hogy azt kiadják az ország keleti részére is. A jövő hét elején is jelentős mennyiségű csapadék várható egész Magyarországon.

Kezdetben elsősorban a Dunántúlon és a Duna-Tisza-köze nyugati részén, majd késő délelőtti óráktól főként az ország északi és keleti felén alakulhat ki több helyen zivatar, helyenként felhőszakadás, jégeső és viharos, 60-80 kilométeres óránkénti sebességű szél - olvasható az OMSZ honlapján.

A déli, délutáni óráktól elsősorban az Alföldön várható elszórtan heves zivatarok kialakulása, amelyeket rövid idő alatt 30-50 mm-t meghaladó csapadék, nagyméretű jég (2-4 cm átmérőjű) és 90 km/h-t meghaladó szélroham kísérhet. A leginkább veszélyeztetett Csongrád, Békés és Hajdú-Bihar megye.

A Dél-Alföldön késő dlelőttől piros riasztás van érvényben, mert 90 kilométeres óránként sebességűnél erősebb viharok és legalább két centiméteres jégesők várhatóak. A legmagasabb riasztást kiadhatják az ország keleti részére is, mert péntek este a régiót újabb zivatarrendszer érheti el, amely jégesővel és erős széllel járhat - közölte Reisz András meteorológus az MTI-vel.

Jelenleg is egy csapadék- és zivatarrendszer van a Duna-Tisza-köze felett, és fokozatosan halad kelet fel - mondta a meteorológus. Ezt egy újabb rendszer követi, így az átmeneti napos időszak után estefelé újabb heves zivatarok lehetnek.

Az előrejelzés szerint a legmagasabb nappali hőmérséklet általában 23-28 fok között alakul, de északon ennél hűvösebb lesz. Késő estére pedig 16-22 fok várható.

Szombaton a változóan felhős ég mellett jelentős csapadék még nem valószínű. Vasárnaptól kezdve egy mediterrán ciklon hatására többnyire erősen felhős lesz az ég, sokfelé várható eső, zápor, eleinte zivatar is kialakulhat lokálisan felhőszakadás, jégeső kíséretében. Hétfőn és kedden többfelé viharossá fokozódik az északnyugati szél.

Jelentős mennyiségű (legalább napi 5 mm) csapadék az ország területének 100 százalékán várható.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet többnyire 10, 16 fok között alakul. A legmagasabb nappali hőmérséklet kezdetben 22, 26, az időszak végén 15, 20 fok között valószínű.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Már itthon is megvásárolható egy új eszköz, ami nagyon hasznos a cukorbetegeknek

Már itthon is megvásárolható egy új eszköz, ami nagyon hasznos a cukorbetegeknek

A szenzor a könnyen megoldható beültetést követően folyamatosan adatokat szolgáltat arról, hogy pontosan mennyi glükóz van a szervezetben. Kis János Tibor diabetológus szakorvos az InfoRádióban elmondta: az ujjbegyes méréssel szemben az okostelefonnal összekapcsolható szenzor 1–5 percenként mér, és naponta 288–1440 eredményt mutat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×