eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

Aláírásgyűjtés: Harminc nap lehetne az alapszabadság

Aláírásgyűjtésbe kezdhet egy magánszemély, hogy húszról harminc napra emeljék az éves alapszabadságot. Az érdekegyeztető tanács munkavállalói oldalának vezetője kétségeinek adott hangot, az InfoRádió által megkeresett személyzeti szakértő pedig a döntés gazdasági vonzatai miatt aggódott.

Az Országos Választási Bizottság keddi ülésén jóváhagyta, hogy B. Z. monogramú magánszemély aláírást gyűjtsön ahhoz a népi kezdeményezéshez, hogy az éves alapszabadságot életkorától függetlenül minden munkavállaló esetében a jelenlegi húszról harminc napra növeljék.

Kuti László, az Országos Érdekegyeztető Tanács munkavállalói oldalának soros elnöke az InfoRádió megkeresésekor úgy vélte, nem biztos, hogy ez jó megoldás.

Az jó, hogy több szabadsága lesz a dolgozóknak: több idő jut a regenerálódásra, ügyeik intézésére, de nem biztos, hogy ezt az alapszabadság másfélszeresére növelésével kell elérni - hangsúlyozta az elnök, aki szerint szakmák szerint is változhatna a szabályozás.

Hozzátette: a korral járó szabadság növelése fontosabb, illetve a gyerekneveléshez kellene több szabadidőt biztosítani.

Csaposs Noémi, a Személyzeti Tanácsadók Magyarországi Szövetségének elnöke szerint az ötlet jó, mivel Magyarországon a környező országokhoz képest is kevés az alapszabadság.

Azonban az 50 százalékos növelés túl sok, főleg a mostani gazdasági helyzetben, mert erre a munkáltatók nincsenek felkészülve - jegyezte meg.

Ez esetben kénytelenek lesznek még további több mint egy teljes munkahétre elengedni a dolgozót, amit neki kifizetnek, de munkát nem végez. Ezáltal a cégek produktivitása csökken, és arra nincs költségvetés, hogy erre az időre valakivel helyettesítsék a dolgozók - vélekedett Csapos Noémi.

Felhívta a figyelmet arra is, hogy a külföldről érkezettek gyakran nem értik, miért kötik életkorhoz hazánkban a pótszabadságokat, a gyermekszámhoz kötődő napok számának növelése pedig diszkriminatív megoldás volna.

Egy ugyan olyan keményen dolgozó gyermeket nem nevelő munkavállaló családos kollégáihoz hasonlóan megérdemli a pihenést - fűzte hozzá.

Ahhoz, hogy a népi kezdeményezés témáját az Országgyűlés napirendjére tűzze, a kezdeményezőnek két hónap alatt minimum 50 ezer aláírást kell összegyűjtenie.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Anyagi szempontból is fontos az ellenzéki pártoknak, hogy jól szerepeljenek az idei európai parlamenti és önkormányzati választáson, mert azzal növelik az esélyüket arra, hogy 2026-ban, az országgyűlési választáson egy százaléknál jobb eredményt érjenek el, és állami támogatásban részesüljenek. Az InfoRádióban Cservák Csaba alkotmányjogász professzor beszélt arról, hogy az állam mikor és miért támogatja a választáson elinduló pártokat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×