eur:
389.14
usd:
364.33
bux:
68069.95
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Németh Zsolt: "sürgősen és nagy lendülettel" felveszik a kapcsolatot az új szlovák kormánnyal

A magyar kormány kész az azonnali kapcsolatfelvételre a megalakuló új szlovák kabinettel - mondta Németh Zolt külügyi államtitkár az Országgyűlés külügyi és határon túli magyarok bizottságának ülése után.

A kormány üdvözli a Szlovákiában bekövetkezett demokratikus fordulatot, és azt, hogy "jó eséllyel" egy európai elkötelezettségű, polgári jobbközép koalíciós kormány alakul - mondta az országgyűlési bizottsága zárt ülése után a külügyi államtitkár.

Németh Zsolt a Magyar Koalíció Pártja kiesését úgy kommentálta: ez "üröm az örömben". Arra a kérdésre, hibásnak érzi-e magát a Fidesz az MKP kieséséért, úgy válaszolt: a magyar politika semmilyen felelősséget nem visel azért, hogy egy szomszédos országban hogyan zajlanak a politikai folyamatok.

Hozzátette: amint megalakul az új kormány, "sürgősen és nagy lendülettel" felveszik vele a kapcsolatot. Arra a kérdésre, hogyan képzelik el a Híd - Mosttal a viszonyt, Németh Zsolt úgy válaszolt: amikor Bugár Béla még nem a Híd - Most-ot, hanem az MKP-t vezette, szinte napi kapcsolatban voltak vele, így nem lesz ezzel baj.

Az államtitkár elmondta: a vélhetően kormányzati pozícióba kerülő Kereszténydemokrata Mozgalom állásfoglalása alapján derűlátó mind az államnyelvtörvény, mind a kettős állampolgárság ügyében.

A fideszes politikusok után Kovács László, a bizottság szocialista alelnöke lépett a mikrofonok elé, és ismertette pártja álláspontját. Mint mondta: véleményük szerint a Magyar Koalíció Pártja kiesésben szerepet játszott a kettős állampolgársági törvény időzítése.

Kovács László elképzelhetőnek tartja, hogy Szlovákiában hasonló helyzet alakul ki, mint Romániában. Mint mondta: ott egy pártszakadás után az RMDSZ gyengült, a Szász Jenő vezette Magyar Polgári Párt pedig nem vált befolyásos politikai tényezővé. A politikus szerint Magyarországnak nem szabad ezt hagynia, és mindkét szlovákiai magyar pártot támogatnia kell.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Erőszakba torkollottak a diáktüntetések Amerika-szerte

Erőszakba torkollottak a diáktüntetések Amerika-szerte

Az Egyesült Államokban zajló, Gáza-párti diáktüntetések közepette több száz embert letartóztatott a rendőrség. New Yorkban rohamrendőrök hatoltak be egy egyetemi campus egyik épületébe, Los Angelesben két ellentábor csapott össze a rendőrök felvonulása előtt.

Grád Ottó: a nagyobb árcsökkenésre a gázolajnál lehet majd számítani

Hétfőn 10 forinttal csökkentette az üzemanyagok árát a Mol, szombattól egy rendkívüli változással még tovább csökkennek az árak itthon. A Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára szerint ez a bejelentés új helyzetet teremt a kiskereskedelmi piacon. A változáshoz valamilyen mértékben várhatóan minden töltőállomás alkalmazkodik majd és árakat csökkent - mondta az InfoRádiónak Grád Ottó.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 2. 16:30
×
×
×
×