eur:
396.96
usd:
356.57
bux:
0
2024. október 1. kedd Malvin

Több mint 2,7 milliárd forint árvíz- és viharkár a vasúton

Becslések szerint, több mint 2,7 milliárd forint kárt okoztak az árvízek és viharok - jelentette be Sigulinszki Tibor, a MÁV Zrt. szóvivője. A Kormányzati Koordinációs Bizottságnak május 25-i ülésén a MÁV 1,2 milliárd forint kárt jelzett, amely azóta tovább nőtt.

A kár jelentős részét a fakidőlések, az ágyazatkimosódások, a keletkezett sár és hordalék, a felső-vezetékek leszakadása, a kábelbeázások, a vihar miatt bekövetkezett sorompótörések és a vízszivattyúzás költségei teszik ki, és nem tartalmazza a forgalomkiesésből adódó bevételcsökkenést.

A MÁV külön összegzi a viharkár költségeit, és a vasúttársaság abban reménykedik, hogy a helyreállításhoz állami segítséget kap.

Sigulinszki Tibor elmondta még, hogy az árvízhelyzet miatt a vasúton is folyamatosan változik a helyzet, egyeztetnek a katasztrófavédelemmel és a honvédséggel, operatív intézkedésekkel irányítják a forgalmat.

Eddig nyolc vasúti hidat rongált meg az ár, nyolc vasútvonal tíz szakaszán vonatpótló buszok közlekednek az árvíz miatt, 72 helyen lassabban járnak a vonatok a sebességkorlátozás miatt.

Várhatóan a Tisza és a Zagyva áradása miatt a szolnoki vasúti hidon az egyik pályát le kell majd zárni, és egy vasúti pályán váltakozó irányba közlekednek majd a vonatok. A legkritikusabb a vasúti közlekedés az árvíz miatt az Észak-Magyarországon, Borsod-Abaúj-Zemplén megyében.

Sigulinszki Tibor felhívta a figyelmet arra, hogy a MÁV-START Zrt. további intézkedésig meghosszabbította az árvízben érintett vonalakon az InterCity és a feláras vonatokon a pót- és helyjegy mentességet.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.01. kedd, 18:00
Csató Gábor
az Országos Mentőszolgálat főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×