eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 19. vasárnap Ivó, Milán

Rendkívül lassan, de apad a Bódva

Apad a Sajó, a Hernád pedig Gesztelynél hétfőre virradóra tetőzött, azóta egy centis apadást észleltek. A Bódva is apad, igaz rendkívül lassan. Hoffmann Rózsa, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium oktatásért felelős államtitkára rendkívüli tanévzárás elrendelését kérte az árvízzel sújtott borsodi települések jegyzőitől.

Csont Csaba, az észak-magyarországi Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság (Ékövizig) árvízvédelmi osztályvezetője elmondta: a Sajó csaknem teljes hosszán apadás tapasztalható. Vasárnap a kora esti órákban Ládpetrinél is tetőzött a folyó, hétfőre már 8 centiméteres a vízszintcsökkenés. További vízszintemelkedésre csak a Ládpetri alatti szakaszon (Ónodnál, illetve az alsó, torkolathoz közeli szakaszon) kell számítani.

A Tisza, a Sajó (és a Hernád) egyidejű, magas vízállása miatt a kesznyéteni árvízkapunál a várható vízállás akár 40 centiméterrel is meghaladhatja a korábbi legnagyobb vízszintet (LNV), amely 656 centiméter volt.

A Bódva teljes hazai szakaszán apad, de ennek üteme továbbra is rendkívül lassú. Hídvégardónál 298, Szendrőnél 285 centiméter volt a folyó vízállása hétfőre virradóra.

A Hernád Gesztelynél hétfő hajnalban tetőzött a folyó. Az apadás mértéke jelenleg még csak egycentis. A Gesztely alatti szakaszon további vízszintemelkedések várhatóak. A Sajó folyón egyidejűleg érkező árhullám miatt lassú apadásra kell számítani - ismertette a szakember.

A Takta lassan apad. A Bodrogon a következő napokban további csekély mértékű áradás valószínű. Felsőbereckinél 760, Sárospataknál 700 centiméteres tetőzésre számítanak.

A Ronyva is apad. A Tisza az éjszakai órákban Záhonynál tetőzött 496 centiméteres vízállással, a Záhony alatti szakaszon még árad. Mivel a mellékvizeken tartósan jelentős vízhozam érkezik, ezért a Tiszán várható tetőzések a korábban előre jelzett vízállások intervallumainak felső tartományában lesznek. Tiszapalkonyánál a vízállás megközelítheti a 2000. évi árvíznél mért eddigi legmagasabb 806 centiméteres vízszintet - jegyezte meg.

Hétfő reggel óta újabb 170 ember kényszerült elhagynia otthonát Borsod-Abaúj-Zemplén megyében, így a kitelepítettek száma csak az északi megyében 3770-ra nőtt - közölte Dobson Tibor, az árvízi védekezésre kinevezett miniszteri biztos szóvivője az.

Már csaknem négyezer embernek kellett elhagynia az otthonát


Az ezredes, aki a Borsod megyei Encsről koordinálja az árvízi védekezés kommunikációját, az MTI-nek azt mondta: az ország tizenkét megyéjében összesen 265 településen védekeznek az árvíz ellen, de a munka java továbbra is Borsod-Abaúj-Zemplén megyére koncentrálódik, ott 18.500 ember vesz részt a védekezésben. Az országban egyébként 23.145 rendőr, tűzoltó, vámos, katona, vízügyi szakember és önkéntes dolgozik az árvízi védekezésen.

A Borsod megyei Bőcsön hajnalban felborult egy, az árvízi védekezésre kivezényelt rendőröket szállító traktor és pótkocsija, de személyi sérülés nem történt.

Felsőzsolcán összedőlt körülbelül negyven vályogház. A faluból kitelepítettek közül 630 embert Miskolcon helyeztek el, a többi kimenekített rokonokhoz, ismerősökhöz ment. Borsodban a reggeli órákban tizenhét elzárt település volt: Galács, Abod, Andrástanya, Ládbesenyő, Balajt, Martonyi, Meszes, Sajógalgóc, Sajóvelezd, Hernádszentandrás, Tornaszentandrás, Tornabarakony, Halmaj, Kiskinizs, Nagykinizs, Hernádkércs és Felsődobsza.

Hoffmann Rózsa, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium oktatásért felelős államtitkára rendkívüli tanévzárás elrendelését kérte az árvízzel sújtott borsodi települések jegyzőitől.

Az Útinform tájékoztatása szerint 86 útszakaszon van teljes, 15 szakaszon félpályás útlezárás. A Mávinform tájékoztatása szerint kissé javult a vasúti közlekedés hétfőn reggel, Észak-Magyarországon a korlátozások enyhültek, de még mindig sok helyen vonatpótló buszok közlekedésére kell számítani, a Dunántúlon a Duna vízszintjének emelkedése miatt több korlátozás továbbra is érvényben maradt.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 19. 11:30
×
×
×
×