eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 19. vasárnap Ivó, Milán

Borsod-Abaúj-Zemplén megyében már több mint 3800 embert költöztettek ki az árvíz miatt

Borsod-Abaúj-Zemplén megyében már több mint 3800 embert költöztettek ki az árvíz miatt. Elszámoltatási kormánybiztost nevezett ki a kabinet. Balogh András bangkoki nagykövetet választotta az MSZP államfőjelöltjének a párt kongresszusa

Borsod-Abaúj-Zemplén megyében már több mint 3800 embert költöztettek ki az árvíz miatt. A legtöbben, 1500-an Felsőzsolcán hagyták el otthonukat a Sajó áradása miatt. A településen egy ember saját házában életét vesztette, halálát áramütés okozta. Nem sokkal korábban ki kellett üríteni a Miskolc keleti kapujánál lévő áruházakat is, mert a Sajó ezeket is elöntötte. Borsodban 12 települést zár el az árvíz, a Sajó, a Bódva, a Hernád, illetve a kisebb patakok mentén. Közben délutánra helyreállt az ivóvíz-szolgáltatás az árvíz által szintén sújtott Edelény nagy részén. Országosan összesen 265 településen védekeznek az ár ellen, közülük 138 Borsod-Abaúj-Zemplén megyében van. A védekezésben már több mint 23 ezren vesznek rész. A Duna áradása miatt jelentősebb kiköltöztetésre még nem volt szükség, de intenzív védekezés folyik a Dunakanyarban, valamint a Tisza mentén. Budapestnél a szakemberek keddre várják a tetőzést 825 cm-el, de ez várhatóan nem veszélyezteti a főváros lakosságát.

Kormánybiztost nevezett ki a kabinet az elszámoltatással összefüggő feladatok koordinálására. A miniszterelnök szóvivője a kormány rendkívüli ülése második napján Lovasberényben azt mondta: a tisztséget Papcsák Ferenc látja el, akinek az is feladata lesz, hogy javaslatot tegyen a kormánynak a közpénzek jövőbeni tiszta, takarékos felhasználását célzó jogszabályokra. Hozzátette: emellett a kormánybiztosnak kell majd megneveznie az elmúlt időszakban az államot hátrányosan érintő gazdasági döntések felelőseit, illetve megtennie a szükséges jogi lépéseket. Szijjártó Péter szólt arról is, hogy a kormány mérlegeli az egykulcsos, 16 százalék körüli személyijövedelem-adó bevezetésének lehetőségét. A hétfőig tartó háromnapos rendkívüli kormányülésen a miniszterek az elszámoltatás menetrendje mellett egy gazdasági akciótervről és az árvízzel összefüggő helyzetről tárgyalnak.

Az országos elnökség javaslata alapján Balogh András bangkoki nagykövetet választotta az MSZP államfőjelöltjének a párt kongresszusa. Lendvai Ildikó leköszönő pártelnök indoklása szerint érdemes megmutatni hogyan képzelik el a demokratikus magyar köztársaság működését a szocialisták. A testület ülésén megalakultak a júliusi, tisztújító kongresszus bizottságai is. A zárt ülésen felszólalt Gyurcsány Ferenc volt miniszterelnök, aki bírálta a pártvezetést, mert szerinte az nem szabja meg elég gyorsan és határozottan a megújulás irányát. A kongresszus döntött arról, hogy segélyalapot hoz létre és gyűjtést kezd az árvízkárosultak megsegítésére az MSZP; Emellett tanácsadó jogsegélyszolgálatot indítanak a szakmai indok nélkül elbocsátott köztisztviselők számára.

Megalakult az LMP országos választmánya, a 13 tagú testületről a párt kétnapos kongresszusán szavaztak a küldöttek. A voksoláson 120 résztvevőből 114-en szavaztak érvényesen. A testület mandátuma egy évre szól.

Csaknem tízezren vettek részt a mellrák elleni küzdelem hétvégi rendezvényein a budapesti Városligetben és környékén. A 4 kilométeres sétán kétszer annyian gyalogoltak, mint tavaly. A mellrák a nők leggyakoribb daganatos megbetegedése, de a vizsgálati technika és a kezelési lehetőségek gyors ütemű fejlődése lehetővé teszi az időben felfedezett megbetegedések túlnyomó részének gyógyítását.

Varsóban újabb árvízriadót rendeltek el a Visztula áradása miatt. A lengyel főváros hatóságai felszólították a folyó menti negyedek lakosait, hogy készüljenek fel egy esetleges kiköltözésre. Lengyelország déli, délkeleti részén ismét hatalmas mennyiségű eső zúdult le az elmúlt napokban, újra árvizeket okozva, így azokban a térségekben 30 ezer embert kellett kitelepíteni otthonából.

A lengyel fővárosban több mint százezren vettek részt Jerzy Popieluszko atya boldoggá avatási szertartásán. A Szolidaritás lengyel szakszervezet papját 1984 őszén rabolta el majd ölte meg a kommunista rendszer titkosrendőrsége. A varsói szabadtéri nagymisét a pápa küldötte Angelo Amato érsek celebrálta.

A Mexikói-öbölben napi 10 ezer hordó nyersolajat tudnak felhozni a mélytengeri kútra helyezett olajfogó segítségével - jelentette be az olajkatasztrófáért felelős brit cég vezérigazgatója. Tony Hayward a BBC közszolgálati csatornának adott nyilatkozatában közölte, hogy ezáltal a mélytengeri kútból kiömlő szennyező nyersolaj nagy részét sikerül összegyűjteni. A nyersolaj április 20-a óta ömlik a Mexikói-öböl vizébe, miután felrobbant és elsüllyedt a BP által üzemeltetett, a világ legmélyebb olajfúrását végző tengeri platform.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 19. 11:30
×
×
×
×