eur:
397.26
usd:
356.82
bux:
73896.18
2024. október 1. kedd Malvin

Árvíz: Többhelyütt nem bírnak a Bódvával

Továbbra is áradnak a folyók Észak-Magyarországon, a Bódva, a Hernád, illetve a Sajó soha nem látott vizet hoz magával. A tetőzéseket szombatra, illetve vasárnapra várják a szakemberek. A Borsod megyei Ócsanálos lakosságát és a szendrőiek egy részét kitelepítik, Gemencen mentik a vadállományt. A fővárosban legkésőbb este hét óráig lezárják a rakpartokat, itt veszély fenyegeti a Margitsziget egy részét is. A honvédségnél mozgósítást rendeltek el.

Ócsanáloson 273 embernek kellene elhagynia otthonát. Mindenkit felszólítottak, hogy készüljön fel, csomagolja össze a legszükségesebb holmikat, buszok és teherautók jönnek értük  - közölte Madzin Tibor polgármester. A falu lakói közül azonban kevesebb mint százan döntöttek úgy, hogy elhagyják házukat, és a biztonságosabb Onga általános iskolájában, óvodájában töltik az éjszakát.

A többiek  maradnak, hogy pakolják a homokot a zsákokba. Katonák, tűzoltók, katasztrófavédelmi szakemberek, vízügyesek, rendőrök segítenek a védekezésben. Az éjszaka minden korábbinál kritikusabb lesz - mondta el a polgármester.

A Hernádtól fenyegetett falvak lakói nem emlékeznek az ideihez hasonló árvízre. A környéken sokan már csütörtökön összepakoltak, felkészülve az esetleges kitelepítésre, mások viszont akkor azt mondták: nem mennek sehová, védik vagyonukat, otthonukat.

Gátat bontott a Bódva Edelénynél

A helikopteres védekezés, illetve beavatkozás ellenére a Bódva körülbelül húsz-harminc méteren újból megbontotta a homokzsákos töltésmagasítást Edelénynél. Szakemberek elmondták: már csak másfél méternyi hiányzott ahhoz, hogy elzárják a nyúlgáton keletkezett rést, de a folyó erősebbnek bizonyult. Emiatt a víz még mindig a Bódva utca felé ömlik. A 27-es számú főúton hatalmas vízátfolyás keletkezett.

Szendrőben szintén Bódva áradása miatt mintegy félezer embert kellett kiköltöztetni, szinte valamennyiüket rokonok, ismerősök fogadták be. Az idősek gondozóházából kimenekített embereket más-más helyre, kórházakban, illetve családtagoknál helyezték el.

Ezer katonát mozgósít a HM

A honvédségnél felfüggesztették a kiképzéseket, gyakorlatokat, és szabadságon lévő katonákat rendeltek be. A Honvédelmi Minisztérium közlemény szerint Hende Csaba tárcavezető utasítására a honvédség az árvízi védekezésre rendelte a békeidőben bekövetkező vészhelyzet elhárítására fönntartott tartalékerőket.

A száz technikai eszközhöz csatlakozott ma reggel két Mi-17-es helikopter. Legalább ezer katona vesz részt az élet- és vagyonmentésben a Sajó és a Hernád mentén.

Vadakat mentenek Gemencnél

A Gemenci Erdő- és Vadgazdaság Zrt. a Duna folyamatos áradása miatt megkezdte óvintézkedéseit a gemenci erdő vadállománya és a gemenci erdei vasút védelmében. A cég szakemberei folyamatosan töltik fel takarmánnyal a vadmentő dombokon, körtöltéseken és az áradástól nem veszélyeztetett erdőterületen található vadetetőket.
Az erdőgazdaság ártéri területeiről mentik a kitermelt faanyagot is, a már el nem szállítható fát lekötve helyezik védelem alá. A Duna várható magas vízállása miatt szombaton az erdőgazdaság leállítja a gemenci erdei vasút közlekedését.

Egyben felhívták a vidéken kirándulók, természetbarátok figyelmet arra, hogy a vadállománynak nyugalomra van szüksége. Az emberi jelenlét miatt ugyanis előfordulhat, hogy az állatok nem mernek felkapaszkodni a védelmet nyújtó körtöltésekre és vadmentő dombokra.

Védik a Margitszigetet is


A Főpolgármesteri Hivatal kora délután azt közölte: a Duna vízszintje 13 órakor Budapestnél elérte a 653-cm-es magasságot, ezért a Fővárosi Csatornázási Művek megkezdte az árvízvédelmi munka előkészületeit a Margitszigeten A hétvégére tervezett Szigeti Sportvarázst az árvízi helyzet nem veszélyezteti, az árvízvédelmi munka miatt azonban a sziget egyes részeit lezárják a lakosság elől.

Délután négy órakor megkezdődött a budai alsó rakpart lezárása a Margit hídtól északra eső részeken. A Halász utcától délre, a Lágymányosi hídig tartó rakpartszakaszt a jelenlegi állás szerint legkésőbb este hét órakor kell majd elzárni a forgalom elől.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Kerékpáros-vb-t rendezne Magyarország – így reagált a nemzetközi szövetség

Kerékpáros-vb-t rendezne Magyarország – így reagált a nemzetközi szövetség

A Magyar Kerékpáros Szövetség elnöke a múlt heti, zürichi éves kongresszuson jelezte a nemzetközi szövetségnek, hogy hazánk országúti világbajnokságot rendezne, sőt más szakágak világversenyeinek idehozatala is szóba jöhet. Az egyre sikeresebb Tour de Hongrie révén az infrastruktúra adott, Schneller Domonkos az InfoRádióban elmondta, hogy milyen egyéb feltételeknek kellene még teljesülniük ahhoz, hogy az álom valósággá váljon.

Orbán Viktor: ha baj van, a magyarok példásan összefognak, ebből kéne valamit átmenteni a békeidőkre

A miniszterelnök beszéde nyitja meg az Országgyűlés őszi ülésszakát. Szólt az árvízi védekezésről, a gyermekeket érintő nyári intézkedésekről is. A gazdasági semlegesség politikáját kell felépíteni szerinte, nem szabad egyik blokk mögé sem beállni.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.01. kedd, 18:00
Csató Gábor
az Országos Mentőszolgálat főigazgatója
Indul az izraeli offenzíva, végóráit éli a Hezbollah? - Híreink Izrael libanoni inváziójáról

Indul az izraeli offenzíva, végóráit éli a Hezbollah? - Híreink Izrael libanoni inváziójáról

Magyar idő szerint este kilenckor elkezdte megdolgozni az izraeli tüzérség Libanon határ menti területeit. Az Egyesült Államokkal történő egyeztetést követően Jeruzsálem bejelentette, hogy a korábbi elvárásokkal ellentétben nem fogják megszállva tartani Libanon déli részét, "mindössze" a Hamász infrastruktúráját semmisítik meg. A libanoni reguláris erők már a támadás előtt visszavonultak, a nemzetközi közösség több tagja pedig még most is fegyvernyugvásra szólít fel. Cikkünk folyamatosan frissül Izrael libanoni inváziójának legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×