eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Víz alá kerülhet több Balaton-parti településrész

Elönthet a víz több dél-balatoni településrészt, főleg Balatonfenyves környékén, mert a tó magas vízállása mellett 6-8 centi eső eshet a térségben a következő két napon, ráadásul erős szélre lehet számítani - mondta az InfoRádiónak a Közép-dunántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság vezetője.

Hiába engedtek le két Velencei-tónyi, azaz 100 millió köbméternyi vizet a Balatonból, a vízállás így is meghaladja a 110 centiméteres szabályozási maximumot - mondta az InfoRádiónak a Közép-dunántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság vezetője.

Csonki István közölte: problémát jelenleg az okoz, hogy a Sión nem lehet másodpercenként 13 köbméternél több vizet leengedni - holott az érdemi apasztáshoz ennek duplájára lenne szükség -, mert a víz visszaduzzasztaná a még áradásban lévő Kapost.

A másik gond - magyarázta a szakember -, hogy a Sió siófoki szakaszán egy nagyobb részen beomlott a csatorna oldala. Ha a meder oldala becsúszik, az visszaduzzaszthatja a Siót, még nagyobb károkat okozva, és tovább csökkentve a leengedhető vízmennyiséget.

Mivel a következő napokban újabb esőzések várhatóak a Balatont tápláló folyók vízgyűjtő területein, a vízállás várhatóan elérheti a 120 centimétert. Az előrejelzés szerint erős, óránként 70-90 kilométeres szélre is számítani kell, ami akár 15 centiméterrel is megemelheti a vízszintet, így Balatonfenyves és Balatonberény egyes, alacsonyabban fekvő részeit elöntheti a víz - fűzte hozzá Csonki István.

Komoly gondokat okozhat a víz

Mintegy háromszáz ingatlant veszélyeztethet Balatonfenyves térségében a következő napok esős időjárása miatt a Balaton magas vízszintje - mondta a balatonfenyvesi polgármester.

Lombár Gábor közölte, hogy komoly problémákkal nézhetnek szembe, ha eléri a vízszint a 125 centimétert, és az alacsonyabb lábazattal épült házakba betörhet a víz.

A polgármester ígéri, hogy közbelépnek, ha kell, és megvédik az ingatlanokat. Problémát jelent, hogy ilyen magas vízszintnél szivattyúzni sem tudnak, de homokzsákkal védhetik meg a házakat.

Hanganyag: Szabó S. Gergõ

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Polgár Csaba: a megelőzés, a szűrések és a daganatellenes oltások is nagyon fontosak

Polgár Csaba: a megelőzés, a szűrések és a daganatellenes oltások is nagyon fontosak

A koronavírus-járvány utóhatásaként sokkal kevesebben járnak szűrővizsgálatokra, mint a pandémia előtt, ezért átfogó kampányra lenne szükség, hiszen a népbetegségek megelőzhetők - mondta az InfoRádióban az Országos Onkológiai Intézet főigazgatója. Polgár Csaba professzor kardiológus és gyermekgyógyász kollégáival együtt több vidéki fórumon tart előadást erről.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×