eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Váltás jöhet a Szerencsejáték Zrt. élén

Új vezérigazgató kerülhet a Szerencsejáték Zrt. élére - írja a Népszabadság. A lap szerint a jelenlegi vezérigazgatót, Székely Gábort Szentpétery Kálmán váltja, aki pillanatnyilag a BÁV Zrt.-t vezeti. Nyilatkozni egyikük sem kívánt, de az utód fontosnak tartotta rögzíteni kívülállását a politikától.

A Népszabadság írásából kiderül, hogy a vállalat az egyik legnagyobb osztalékfizető, éves költségvetési hozzájárulása 60 milliárd forint körüli. Bármi is áll a tervezett vezércsere mögött, a vállalat eredménybeszámolóiból kitűnik, lesz majd mivel foglalkozni a cégnél. Tavaly az árbevétel - a Magyar Szerencsejáték Szövetség adatai szerint - 158,14 milliárd forintról 153,9 milliárd forintra csökkent, míg azt megelőzően tartósan növekedett. A cég internetes oldalán elérhető legfrissebb pénzügyi beszámoló szerint egyre nagyobb részt tesz ki a forgalomból a sportfogadás, és csökken a súlya a számsorjátékoknak, például a lottóknak.

A Magyar Nemzet arról közöl cikket, hogy Kínában gyártott, tengeren utaztatott, és Németországban átcímkézett mozgólépcsőket épített be 2004-ben a Deák téren az Otis Felvonó Kft., amely a munkát nyílt nemzetközi tenderen nyerte el a BKV-tól - erről árulkodik több, a laphoz eljuttatott dokumentum. A csaknem 1,4 millió eurós beruházás során a kivitelező cég több jogsértést is elkövethetett, mivel a közlekedési vállalattal kötött szerződés szerint a mozgólépcsőket a németországi Stadthagenben kellett volna legyártatni. A BKV 2004-ben mindent rendben talált, az Otis Felvonó Kft.-nél, a Magyar Nemzet megkeresése nyomán viszont belső vizsgálat indult.

Az Index.hu internetes portálon arról lehet olvasni, hogy hétfőn ünnepelte nyolcvanadik születésnapját a westernfilmek királya, a négyszeres Oscar-díjas Clint Eastwood. A hatvanas években a Dollár-trilógia cowboyaként, a hetvenesekben Piszkos Harry karakterével lett sztár, de neki ez sem volt elég: 1992-ben a Nincs bocsánattal feltámasztotta a westernt, és azóta zsinórban rendezi az Oscar-díjas filmeket. A cikkben szavazhat kedvenc Clint Eastwood-mozijára, a többi között olyan filmekre, mint a Kelly hősei, a Piszkos Harry-filmek vagy a Millió dolláros bébi.A Világgazdaságban arról lehet olvasni, hogy az új kormány szerint a korábbi évek elhibázott gazdaságpolitikájának oltárán feláldozták az egészségügyet, 650 milliárd forintot vontak ki az ágazatból. Az összeg visszapótlására utalások vannak ugyan a kormányprogramban, de az ütemezésére csak következtetni lehet. Biztosnak tűnik, hogy nem lesz feltétel nélküli konszolidáció, valószínűleg azt a szerkezetátalakításhoz kötik. A lakosság egészségi állapota indokolja a kórházi kapacitások nagyságát, de a programalkotók elképzelhetőnek tartják, hogy a 65 milliárdos kórházi adósságrendezés fejében az állam átveszi, és köztulajdonú társaságként működteti az önkormányzati tulajdonban lévő kórházakat. Megerősítik a háziorvosi szolgálatot, a szakrendelőket, az ÁNTSZ-t, kiemelten kezelik a népegészségügyet, és csökkentik az adminisztrációt. A fiatal orvosokat nem rendelettel, a fizetések emelésével kívánják itthon tartani. Módosítják a gyógyszertörvényt.

A Napi Gazdaság arról ír, hogy az év első három hónapjában 134,1 milliárd forintot fordítottak kártérítésre és lejárati szolgáltatásra a hazai biztosítótársaságok - derült ki a Magyar Biztosítók Szövetségének (Mabisz) adataiból. Meglepetésre idén először nem hozta nyilvánosságra az adatsort a szövetség. Kiderült: a statisztika sok tekintetben torz. A kárráfordítás 2,5 százalékkal haladta meg az egy évvel ezelőtti szintet, a jelenlegi összegnél többet mindössze négyszer fizettek ki a biztosítók egy negyedév alatt. Egyrészt valóban igaz az, hogy folyamatosan csökken a balesetek száma, így javul a baleseti helyzet, ám az adatok nem feltétlenül ettől szépek. A teljes díjbevételre eső kárráfordítás aránya például rendkívül kedvező - 54,68 százalékos -, ám nem szabad elfelejteni, hogy idén a növekedést eddig csak az egyszeri díjas életbiztosítások állományának megugrása okozta - a nem életágban és a folyamatos díjas biztosítások terén egyaránt csökkent a piaci díjbevétel -, ami jelentősen eltérítette a kárhányadot.

A pénzcentrum.hu portál arról közöl írást, hogy a gyakorlati tapasztalatok szerint áramlopás leggyakrabban két fogyasztói csoportnál fordul elő: az egyik típusba tartoznak az alacsony jövedelmű, általában állami segítségre szoruló családok. A másik csoportban viszont nagy mennyiségű áramot fogyasztó ügyfeleket találunk. Utóbbiak esetében a nagy energiafelhasználású berendezéseket tartalmazó luxus-lakóingatlanok tulajdonosai érintettek, de a kisvállalkozások is gyakran lopnak áramot. Az E.ON 220 fős ellenőrcsapata folyamatosan járja az ellenőrzendő mérőhelyeket Ha az E.ON szakemberei a mérőberendezés befolyásolását állapítják meg, az érvényes rendszerhasználati szerződés alapján meghatározott összegű kötbér megfizetésére kötelezik a fogyasztót. Hasonló szankciót eredményez az is, ha a fogyasztó a szolgáltató hozzájárulása nélkül hajt végre teljesítménybővítést a rendszeren, elkerülve az előzetes igénybejelentési kötelezettséget, valamint a hálózatfejlesztési hozzájárulás megfizetését.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Polgár Csaba: a megelőzés, a szűrések és a daganatellenes oltások is nagyon fontosak

Polgár Csaba: a megelőzés, a szűrések és a daganatellenes oltások is nagyon fontosak

A koronavírus-járvány utóhatásaként sokkal kevesebben járnak szűrővizsgálatokra, mint a pandémia előtt, ezért átfogó kampányra lenne szükség, hiszen a népbetegségek megelőzhetők - mondta az InfoRádióban az Országos Onkológiai Intézet főigazgatója. Polgár Csaba professzor kardiológus és gyermekgyógyász kollégáival együtt több vidéki fórumon tart előadást erről.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×