eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Országszerte a víz az úr

Négyszázszor kellett kivonulniuk a katasztrófavédelem munkatársainak kedd délelőtt országszerte. Leginkább szivattyúztak, több helyütt pedig fák dőltek ki, és ott kellett segédkezniük. Akadnak olyan települések hazánkban, amelyeket átmenetileg teljesen lezártak az átmenő forgalom elől.

A legtöbb riasztás Bács-Kiskun megyéből érkezett, de sok hívást kaptak a katasztrófavédők Pest megyéből is. Az utóbbban több településen homokzsákokkal védekeznek az árvíz ellen. Szentendrén, Monoron és Dabason is az esőzés vagy a megáradt patakok okoznak gondot.

Vészhelyzetek Pécs környékén

Pécsről épületkárokat is jelentettek. Itt tíz utcát kellett homokzsákokkal megvédeni, hogy az ottani közintézményeket ne áraszthassa el a víz.

Életveszélyessé vált a nagy esőzések miatt két kedvelt pécsi kirándulóhely, a Mecseki Parkerdő, valamint a Malomvölgyi Pihenő és Parkerdő is. Mivel az előrejelzések szerint további csapadék és viharos szél várható, emiatt bármikor faágak törhetnek le, illetve fák dőlhetnek ki gyökerestől. Ezért a városi vagyonkezelő arra kéri a lakosságot, hogy átmenetileg ne látogassa ezt a környéket.

Komlón és Pécsett tizenhárom embert kellett kiköltöztetni a heves esőzések okozta veszélyek miatt. Komlón egy ikerházból kilencen, Pécsett az Alsógyükési útról négyen kényszerültek elhagyni otthonaikat. Mindkét esetben a lezúduló csapadék miatt meglazult talaj veszélyeztette az épületeket.

Gánt zár alatt

Lezárta a rendőrség a Fejér megyei Gánt községet, a településre csak az ott lakók térhetnek be, a heves esőzés hatására megduzzadt záportározó vize ugyanis elárasztotta a falu több utcáját. A községben 30-40 lakóház van veszélyben, azokat homokzsákokkal igyekeznek megvédeni a víz betörésétől. Sár öntötte el - az utóbbi napokban immár harmadszor - a 2127-es, Pusztavám és Mór közötti utat, ahol jelenleg félpályán halad a forgalom.

Úttorlaszok Tatabányán

Teljes szélességében lezárták az 1-es főutat burkolatsüllyedés miatt Tatabánya belterületén, Felsőgalla térségében, a forgalmat mellékutakra terelték.

Déli 12 órákor teljes útzárat állítottak fel Tadros és Bikolpuszta között, mert az utat elöntötte az iszap. Tatabányáról Tarján és Kisbér felé félpályásak az útlezárások a vízátfolyás és az út töltésének megcsúszása miatt.

A földekről a burkolatra folyó iszap okoz balesetveszélyt Tata és Környe között, valamint Sárisáp bekötőútján. Ezeken a helyeken az úttest egyik oldalát szintén lezárták A 81-es főút Mezőörsnél beszakadt, ezért mindkét sávot lezárták, a forgalmat a 13-as főúton északra terelik, Győr ebből az irányból Komáromon keresztül közelíthető meg.

Tolnában házak áznak

A Mecsekben lehullott csapadék miatt ismét emelkedett a Baranya-csatorna és Hábi-árok vízszintje. Ezért több településen lakóházakat veszélyeztet az árvíz és a belvíz Tolna megyében.

Csikóstőttősön homokzsákokkal védik az ingatlanokat. A 900 lelkes községben a május 17-ei árvíz miatt 58 embernek kellett elhagynia az otthonát, ők továbbra sem tudnak visszaköltözni - mondta el a település a polgármestere.

Bonyhádon ötvenen vesznek részt a belvíz elleni védekezésben, homokzsákokat töltenek, illetve nyúlgátat építenek. Ugyancsak lakóházakat veszélyeztetett a felgyülemlett esővíz Õcsényben és Váralján.

Árhullám a Körösökön, a Tiszán és a Sajón

Árhullám alakult ki a Körösökön is. A vízügyi igazgatóság tájékoztatása szerint a folyók magyarországi vízgyűjtőterületein átlagosan 14,4 milliméter, míg a romániai hegyvidéken átlagosan 26 milliméter eső hullott. A Körösök felső szakaszain ezért árhullám indult el, de még sehol nem éri el a vízszint magassága a készültségi szintet.

Az igazgatóság tíz belvízvédelmi szakaszából ötben másod-, ötben pedig első fokon védekeznek. A belvízzel elöntött területek nagysága jelentősen emelkedett, és elérte a 12 250 hektárt. A meteorológiai előrejelzések szerint szerdán öt, csütörtökön pedig 18 milliméter csapadékra lehet számítani a térségben.

A Közép-Tiszán levonuló árhullám Tiszafürednél tetőzik 745 centiméteren, ezt a szintet már 35 órája tartja a folyó ebben a szelvényben. Szolnoknál a tetőzés 870 centiméter körüli értéken csütörtökön várható - közölte a Közép-Tisza-vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság.

A sok eső miatt újabb árhullám indult el a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei folyók felső szakaszáról. A vízgyűjtő területen a legutóbbi 24 órában átlagosan 7-8 milliméter eső esett, s az előrejelzések szerint további 25-35 milliméter várható, ami kedvezőtlenül befolyásolhatja a térség ár- és belvízhelyzetét.

Vízátfolyás, illetve árvíz miatt keddre virradóra lezártak a forgalom elöl két utat Borsod-Abaúj-Zemplén megyében. Nem lehet közlekedni a 26-os számú utat Sajókazával összekötő úton, míg a tardonai bekötőt vízátfolyás miatt zárták le. Tardona csak Kazincbarcika felől közelíthető meg.

{{keretes_cim}}

Valószínűleg nem esett még ennyi eső májusban ilyen hosszú ideig és akkora területen, amióta rögzítik az erre vonatkozó adatokat - közölte az Országos Meteorológiai Szolgálat. A mérőállomások adatai szerint májusban a legtöbb csapadék - 273 milliméter - Borsod-Abaúj-Zemplén megyében, Miskolc környékén esett. Nagy mennyiségű eső volt Heves (256 milliméter), Tolna (249 milliméter) és Pest megyében (235 milliméter). Bakonybélen három nap alatt hullott le a féléves átlagos csapadékmennyiség, 260 milliméter. Az előző hónapban az ország legesősebb régiója a középső és az északi volt, szemben a keleti és a nyugati területekkel. A legszárazabbnak Vas megye bizonyult, ott a csapadék szintje nem érte el a 100 millimétert egy hónap alatt. A tavaly májusi esőzés jóval elmaradt az ideitől. Akkor a legtöbb, 114 milliméternyi, Heves megyében esett. (OMSZ)

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Kitört a kullancspánik Magyarországon: mutatjuk, mire kell figyelni

Kitört a kullancspánik Magyarországon: mutatjuk, mire kell figyelni

Már most nagyon oda kell figyelnie minden túrázónak és kertészkedőnek, mert az enyhe tél miatt a korábbiakhoz képest sokkal több kullanccsal lehet találkozni a kirándulóhelyeken, valamint a kertes házak udvarain is. A Magyar Kullancsszövetség elnöke azt mondta az InfoRádióban, hogy az aranysakálok két, Hyalomma nemzetségbe tartozó kullancsfajt hurcoltak be Európába, amelyek nagyon veszélyesek.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×