eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Ma dönthet a parlament a parkolás új szabályairól

A közterületi parkolás jogi feltételeit megteremtő törvénymódosításokról szavaz ma az Országgyűlés, amely várhatóan módosítja a 2011-es népszámlálásról szóló jogszabályt is.

A képviselők házszabálytól eltéréssel szavazhatnak a közterületi parkolás jogi feltételeinek megteremtése érdekében a helyi önkormányzatokról szóló törvény módosításáról, továbbá a közúti közlekedésről szóló törvény, valamint a közúti közlekedési nyilvántartásról szóló törvény módosításáról.

A parkolással kapcsolatos jogszabályokat azért kell módosítani, mert az Alkotmánybíróság tavaly novemberben alkotmányellenesnek nyilvánította a szabályokat, és június 30-ig adott határidőt a jogalkotóknak az alkotmánysértések orvoslására.

A fideszes Rogán Antal és Kósa Lajos által benyújtott, kétharmados többséggel módosítható önkormányzati törvény rögzítené, hogy a közutakon, a helyi önkormányzat tulajdonában álló, közforgalom elől el nem zárt magánutakon, tereken, parkokban és egyéb közterületen a lakosság számára közúti járművel történő várakozás biztosítása a helyi önkormányzatok által kötelezően ellátandó közszolgáltatási feladat.

A közterületi parkolás jogi feltételeinek megteremtése érdekében a közúti közlekedésről szóló törvény, valamint a közúti közlekedési nyilvántartásról szóló törvény a 95-ös ólmozatlan benzin átlagárához kötné az egy órára vonatkozó várakozási díjat. Az MTI számítása szerint ez idén maximum 544 forint lenne. A szöveg rögzíti azt is: a várakozási díj és a pótdíj után késedelmi kamat nem követelhető.

Zárószavazás lesz a 2011-es népszámlálásról szóló törvény módosításáról, amely alapján jövőre az adatgyűjtéskor rákérdeznek a vallásra, az egészségi állapotra, a nyelvismeretre, a közlekedésre és az utazásra, az üdülőtulajdonra is.

Lefolytatják az alkotmánymódosítás és a helyi önkormányzatokról szóló törvény és a polgármesteri tisztség ellátásának egyes kérdéseiről és az önkormányzati képviselők tiszteletdíjáról szóló törvénymódosításának együttes általános vitáját.

Az alaptörvény a jövőben kimondaná: a képviselő-testület a polgármester helyettesítésére alpolgármestert választhat; az alpolgármesternek olyan személy is megválasztható, aki nem tagja a képviselő-testületnek.

Címlapról ajánljuk
Polgár Csaba: a megelőzés, a szűrések és a daganatellenes oltások is nagyon fontosak

Polgár Csaba: a megelőzés, a szűrések és a daganatellenes oltások is nagyon fontosak

A koronavírus-járvány utóhatásaként sokkal kevesebben járnak szűrővizsgálatokra, mint a pandémia előtt, ezért átfogó kampányra lenne szükség, hiszen a népbetegségek megelőzhetők - mondta az InfoRádióban az Országos Onkológiai Intézet főigazgatója. Polgár Csaba professzor kardiológus és gyermekgyógyász kollégáival együtt több vidéki fórumon tart előadást erről.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×