eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

A borvidékeket sem kíméli az időjárás

A Balatontól északra főként az erős szél okozott károkat a szőlőültetvényeken, bizonyos fajtákat különösen megviselt az elmúlt hetek időjárása - mondta az InfoRádiónak a Badacsonyi Hegyközség elnöke. A heves esőzés a tokaji borvidéken is pusztított, Hercegkúton például több, a világörökség részét képező borospince is beszakadt.

Évtizedek óta nem volt olyan hosszú ideig tartó szélvihar a Balaton környékén, mint az elmúlt egy hétben: nyolc napon át, változó intenzitással, de folyamatosan fújt, ami komoly kárt tett a szőlőben - mondta az InfoRádiónak a Badacsonyi Hegyközség elnöke.

A szél elsősorban a kelet-nyugati tájolású tőkesorokat tépte meg, így az olyan fajtáknál mint a kéklevelű és a zengő, amelyek ebben az időszakban még csak lazán kötődnek a fás részekhez, jelentős volt a kár. Bizonyos helyeken a nyolc-tizenkét hajtásból csupán egy-kettő maradt a tőkéken - magyarázta Szabó István.

A hegyközségi elnök nyolchektáros szőlőjében a termés öt-tíz százalékát pusztította el a szél, és a gondok ezzel még nem értek véget, a változékony időjárás ugyanis kedvez a gombás betegségek elszaporodásának is.

Beszakadtak a pincék

Nem kímélte az eső a hercegkúti pincesorokat sem. Götz István borász az InfoRádiónak elmondta, hogy mind a Gombos-hegyi, mind a kőporosi pincék közül jó néhány beomlott, a tulajdonosok pedig nem győzik szivattyúzni, kimerni az esővizet az épületekből.

A két, négyszintes pincesor 2002 óta a világörökség része kultúrtáj kategóriában, ezért a borászok abban bíznak, hogy az akár milliós összegeket is felemésztő helyreállításhoz az UNESCO katasztrófakeretéből kapnak esetleg pénzt.

Götz István szerint a legfontosabb, hogy a területen megoldják végre a vízelvezetést, mivel ez egyelőre nem megoldott.

Sok kővel kirakott pincében most is áll a víz, hiszen az eső most is folyamatosan esik, márpedig a magas páratartalom a bor minőségére is hatással lehet. Ez még nagyobb katasztrófa lenne - jegyezte meg Götz István.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Polgár Csaba: a megelőzés, a szűrések és a daganatellenes oltások is nagyon fontosak

Polgár Csaba: a megelőzés, a szűrések és a daganatellenes oltások is nagyon fontosak

A koronavírus-járvány utóhatásaként sokkal kevesebben járnak szűrővizsgálatokra, mint a pandémia előtt, ezért átfogó kampányra lenne szükség, hiszen a népbetegségek megelőzhetők - mondta az InfoRádióban az Országos Onkológiai Intézet főigazgatója. Polgár Csaba professzor kardiológus és gyermekgyógyász kollégáival együtt több vidéki fórumon tart előadást erről.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×