eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 18. szombat Alexandra, Erik

Hogyan csalnak a családi pótlékkal? - hetilapszemle

A Heti Válasz körképéből kiderül, hogy az ország egyes pontjain hogyan élnek vissza a családi pótlékkal. A Figyelő szerint zsákutcába jutott az elmúlt 20 évben használt és berögzült gazdaságpolitikai felfogás, amely a gazdaság fejlesztését kizárólag a külföldi tőkebeáramlás ösztönzésére alapozta.

A Heti Válasz körképéből kiderül, hogy az ország egyes pontjain hogyan élnek vissza a családi pótlékkal. A hetilap megjegyzi, hogy a leendő kormány ugyan megvonná a juttatást azoktól a szülőktől, akik nem járatják iskolába a gyermeküket, de mint kiderült, korántsem ez az egyetlen csalási módszer. A kiindulópont, hogy egy év alatt nyolcezerrel nőtt a tartósan beteg gyermeket nevelők száma - legalábbis papíron. A Hajdú-Bihar megyei Nyírmihálydiban romák rokkantjáradékot csaltak ki maguknak úgy, hogy az orvosi bizottság előtt fogyatékosnak tettették magukat. Mire a nyugdíjbiztosító rájött, már a falu roma lakosságának 40 százaléka eljátszotta ugyanezt. A Heti Válasz és a szakértők kirívónak találták, hogy Szendrőládon kiugróan magas az epilepsziások aránya, a Borsod megyei Gadnán a szülők 36 százalékának állítólag tartósan beteg a gyermeke, a 3300 fős heves megyei Erdőtelken pedig tíz középsúlyos értelmi fogyatékost nevelnek, tízszer annyit, mint Egerben. Mindezt a 23 ezer forintos családi pótlékért.

A Figyelő szerint zsákutcába jutott az elmúlt 20 évben használt és berögzült gazdaságpolitikai felfogás, amely a gazdaság fejlesztését kizárólag a külföldi tőkebeáramlás ösztönzésére alapozta. A hetilap azt írja, a régió szinte valamennyi gazdasági kényszerpályán mozgó országa rátévedt a magyar útra - vesztére. A pusztán a tőkevonzásra koncentráló döntéshozókat hidegen hagyta, hogy az így létrejövő beruházások milyen hatással lesznek a gazdaságra és a társadalomra. Kiderült viszont, hogy azok a távol-keleti országok, amelyeknek bejött ez a felfogás, és amelyekre alapozva alakította Magyarország is a politikáját, valójában ettől igencsak eltérő politikát folytattak. A magyar modell bukásáról és a lehetőségekről a Figyelőben olvashat.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Minden bejelentés számít a gyermekek online bántalmazása elleni harcban

Minden bejelentés számít a gyermekek online bántalmazása elleni harcban

A szabályozás területén megindult fejlődés Európa és Magyarország számára is kiemelten fontos, csak ez teremti meg a lehetőséget a gyermekek szexuális kizsákmányolásának feltárásához, és teszi lehetővé a gyermekek védelmét az online térben – mondta Varga Árpád, az NMHH gyermekvédelmi főosztályának elemzője.

Szuperhatalmak versengenek egymással azért, ami egyre keresettebb az egész világon

Rengetegféle chipet gyártanak világszerte, amelyek még inkább kompatibilisebbek azokkal a felhasználási területekkel, ahol félvezetőket használnak – mondta az InfoRádióban a chipek jelentőségéről és egyre hangsúlyosabb szerepéről elemzést író Tasnádi Zsombor. Arról is beszélt, hogy a legmodernebb chipeket a hadiipar is beveti, rakétarendszerek vezérléséhez használják.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×