eur:
389.35
usd:
361.72
bux:
68002.24
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

Sólyom: A tehetséggondozás az egyetemek kiemelt feladata

375 éve alapította Pázmány Péter a Nagyszombati Egyetemet, a mai ELTE és a Pázmány Péter Katolikus Egyetem jogelődjét. Az évfordulóra a két intézmény közös szenátusi üléssel emlékezett meg.

1635. május 12-én alapította Pázmány Péter a Nagyszombati Egyetemet, amelyet mind az Eötvös Lóránd Tudományegyetem, mind a Pázmány Péter Katolikus Egyetem jogfolytonos elődjének tekint.

Az évforduló alkalmából rendezett közös szenátusi ülésen Sólyom László köztársasági elnök arról beszélt, hogy a mai társadalomból hiányzik az önkritika, a pontosság, a folyamatos kérdezés és kutatás értéke, illetve az egykori jezsuita tulajdonságok: az ítélőképesség és alkalmazkodóképesség.

Az egyetemek eltömegesedésének idején "mindannyiunknak vannak tapasztalatai a beérkező hallgatóság átlagszínvonalának csökkenéséről, másrészt a vékony elit olykor bámulatba ejtő szorgalmáról, külföldi tájékozottságáról" - fejtette ki az államfő.

Tartalmában hasonló köszöntőt mondott Tulassay Tivadar, a Semmelweis Egyetem rektora, aki szerint széttagolttá vált a felsőoktatás, egyszerre van benne az elit és a tömeg.

Erdő Péter bíboros-prímás, Esztergom-budapesti érsek köszöntőjében kiemelte: az egyetemeknek feladatuk, hogy a nemzetközi tudományok művelésében részt vegyenek, ezzel párhuzamosan azonban a nemzeti kultúrát is ápolniuk, fejleszteniük kell.

Így vélekedett az ünnepségen Pálinkás József, a Magyar Tudományos Akadémia elnöke is, aki szerint az egyetemen az állandóság és a haladásra való törekvés egyszerre van jelen.

Maradni és mozdulni, kötődni és újítani, megtartani és változtatni - Pálinkás József szerint ez az egyetem üzenete. Hozzátette: "a jelen törekvéseinek gyökeret kell találni a múltban", mert "a hitelesség érvényét az állandóság megbízhatósága adja".

A felsőoktatási intézmények "nemcsak ismeretszerzési lehetőséget biztosítanak, hanem a hivatás megtalálásának idejét és terét, szellemi közegét is megteremtik". Az értelem mellett az erkölcs is szükséges, illetve olyan eredmények, amelyek "az embert és a közösség javát és nem csupán hasznát ünneplik" - fogalmazott az MTA elnöke.

Az ELTE és a Pázmány Péter Katolikus Egyetem rektora, illetve a Magyar Rektori Konferencia elnöke megnyitójukban az egyetem alapításának a történetét elevenítették fel és méltatták Pázmány Péter előrelátását.

Az intézmények a jubileumra péntekig több eseménnyel emlékeznek meg.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×