eur:
393.52
usd:
368.04
bux:
66552.25
2024. április 25. csütörtök Márk

A vidéki életet megkönnyítő változásokat ígért Orbán Viktor - hírösszefoglaló

Reformokat igen, de fájdalmas kiigazításokat már nem tart szükségesnek Magyarországon a kormányfő. A vidéki életet megkönnyítő változásokat ígért a Fidesz elnöke. Megkezdődött az Északi Áramlat gázvezeték építése.

A kormányfő szerint szükségesek voltak, de nem elégségesek az elmúlt egy évnek a gazdasági növekedés elindítását szorgalmazó lépései. Bajnai Gordon a Politikatörténeti Alapítvány közéleti vitasorozatának fővárosi rendezvényén hangsúlyozta: még számos változtatásra lesz szükség. A miniszterelnök azt mondta: a feladat legfájdalmasabb részét kormánya elvégezte, reformokra igen, de olyan fájdalmas kiigazításra, amely Európa több országára vár, már nem lesz szükség Magyarországon.

A Fidesz elnöke szerint minden magyar emberre szükség lesz ahhoz, hogy az országot ki lehessen mozdítani a mostani nehéz helyzetéből. Orbán Viktor egy Fülöpházához tartozó tanyán tett látogatásakor azt mondta: a mindenkori kormánynak kell megteremteni annak a lehetőségét, hogy mindenki a saját életformáját megválasztva élhessen Magyarországon. A volt miniszterelnök szerint az elmúlt nyolc évben a kormányok nem tettek semmit azért, hogy a vidéken élők életkörülményei javuljanak.

Továbbra is stabil előnnyel vezet a választások hajrájában a Fidesz-KDNP a Századvég-Kód legfrissebb közvélemény-kutatása szerint. A március 29. és április 2. között, 800 ember megkérdezésével végzett felmérés adatai alapján csak a Fidesz és az MSZP tudta növelni támogatottságát a legutóbbi felméréshez képest, miközben az MDF és az LMP közül csak az utóbbinak van esélye a parlamenti küszöb átlépésére. A biztos szavazó pártválasztók körében a Fidesz támogatottsága 59 százalék, az MSZP-re 18 százalék szavazna, a Jobbikot pedig 15 százalék választaná. Ebben a körben az LMP-nek 5, az MDF-nek 3 százalék a támogatottsága. A tájékoztatás szerint a megkérdezettek 65 százaléka nyilatkozott úgy, hogy vasárnap elmegy szavazni.

Önkormányzatok nélkül 259,3 milliárd forint hiánnyal zárt márciusban, és 609,9 milliárd forintos deficittel az első negyedévben az államháztartás - közölte a Pénzügyminisztérium. A tárca 651,3 milliárd forint hiányt várt. Az államháztartás 609,9 milliárd forintos első negyedévi hiánya, az éves deficit 69,4 százaléka, ami alacsonyabb a Pénzügyminisztérium által prognosztizált 74 százaléknál.

A jövőben csak a PSZÁF által ellenőrzött pénzügyi szervezetek árverezhetnek el ingatlant, kizárólag az adóhatóság hivatalos internetes honlapjához kapcsolódó Elektronikus Árverési Felületen - döntött a kormány. Kiss Péter, társadalompolitikai egyeztetésért felelős miniszter azt mondta: a változtatás célja, hogy kiszámítható határidők mellett, tisztességes áron keljenek el az árveréseken az ingatlanok. A rendelet módosítása április 15-én lép életbe, és legkorábban június 1-jén lehet ilyen feltételekkel árverést tartani. A Fidesz szerint a szocialista kormány képtelen volt megvédeni a nehéz helyzetbe került családokat. Szijjártó Péter, a kormányalakításra készülő párt szóvivője azt mondta: a hitelfelvevők helyzetének rendezéséig a Fidesz meg fogja tiltani a kilakoltatásokat és az árveréseket.

Februárban 8,4 százalékkal nőtt az ipari termelés az előző évi adatokhoz képest, míg a januárihoz viszonyítva szezonálisan és munkanap-tényezővel is kiigazítva 1,7 százalékkal csökkent. A Központi Statisztikai Hivatal az előzetes adatok alapján közölte: a munkanaphatástól megtisztított éves index megegyezik a kiigazítatlan mutatóval. Elemzők úgy vélik: az érték 2010 egészében is növekedni fog, mert a vártnál gyorsabban bővül az ipari termelés, bár - mint fogalmaztak - az emelkedés a tavalyi alacsony bázis miatt látszik nagynak.

Megalapozatlannak nevezte a Mozdonyvezetők Szakszervezete által szombatra meghirdetett sztrájkot a MÁV Trakció Zrt. A társaság szerint jelenleg is tartanak a tárgyalások a kollektív szerződés helyi függelékei ügyében, és Szegeden, valamint Pécsett már létrejött a megállapodás, Budapesten, Debrecenben, Miskolcon és Szombathelyen pedig tovább egyeztetnek a felek. A Mozdonyvezetők Szakszervezete tegnap jelentette be, hogy sztrájkot tartanak szombaton a MÁV Trakció Zrt.-nél, ha legkésőbb pénteken nem jön létre megállapodás a kollektív szerződés helyi függelékei ügyében.

A kirgiz fővárosban feldúlták a parlament épületét az ellenzéki tüntetők. A tiltakozók betörték az ablakokat és ajtókat, bútorokat és számítógépeket zúztak össze, a szomszédos főügyészség épületét felgyújtották. Biskekben a nem végleges adatok szerint 19 ember meghalt, csaknem 200 pedig megsebesült, amikor összecsaptak a tiltakozók és a rendfenntartók. Danijar Uszenov kormányfő rendkívüli állapotot és kijárási tilalmat hirdetett ki egész Kirgizisztánban.

Címlapról ajánljuk
Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×