eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Leszavazták az osztrákok a magyar javaslatot a BÉT közgyűlésén - hírösszefoglaló

Leszavazták az osztrák részvényesek a magyar tulajdonosok alapszabály-módosításra vonatkozó javaslatait a Budapesti Értéktőzsde közgyűlésén. A BKV szerint a szakszervezetek egymás közötti vitája miatt nincs megállapodás az idei bérfejlesztésről. Már használható a hitel- és lízingadatokat összehasonlító program a PSZÁF honlapján.

Leszavazták az osztrák részvényesek a magyar tulajdonosok alapszabály-módosításra vonatkozó javaslatait a Budapesti Értéktőzsde éves rendes közgyűlésén. Az indítványokkal a stratégiai kérdések körébe akarták vonni a kereskedési rendszer megváltoztatását. A javaslattal azt szerették volna elérni, hogy a Lantos Csaba vezette felügyelőbizottság ellenőrzési hatáskörét terjesszék ki a BÉT és tulajdonosa, illetve a tulajdonos érdekeltségei között született ügyletekre is. A magyar részvényesek szerint indítványuk leszavazásával az egész magyar tőkepiac kerülhet veszélybe, mert a fő tulajdonosnak lehetősége lesz a kereskedés nagy részét Bécsbe vinni. Korábban részvényenként 255 forint osztalék kifizetéséről döntött a BÉT közgyűlése a tavalyi eredmény után.

A főváros V. kerületében, a Vörösmarty téren tartja eredményváró rendezvényét április 11-én, az országgyűlési választás első fordulójának napján a Fidesz. Havasi Bertalan, a párt sajtófőnöke közölte, hogy a párt április 8-ai kampányzáró rendezvényén beszédet mond Orbán Viktor, a Fidesz elnöke is. Az MSZP a Jókai utcai székházában, a Jobbik a 11. kerületben, az MDF pedig a párt Szilágyi Erzsébet fasori székházában várja az eredményeket. A kampányzáró rendezvényeket - a Fideszhez hasonlóan - jövő csütörtökre szervezték az országos listát állító pártok. Az MSZP országos rendezvénye Miskolcon lesz, de tartanak regionális kampányzárókat is, Egerben és Székesfehérváron. Mindegyiken részt vesz Mesterházy Attila miniszterelnök-jelölt. Április 8-án lesz a Jobbik, az MDF és az LMP kampányzárója is, a Civil Mozgalom viszont azt közölte, hogy nem szervez a többi pártéhoz hasonló, nagyszabású rendezvényt.

A BKV szerint a szakszervezetek egymás közötti vitája miatt nincs még mindig megállapodás az idei bérfejlesztésről. A közlekedési cég közleményében hangsúlyozta: korábban egyetértés volt a vállalatvezetés és az érdekképviseletek között abban, hogy elsősorban a kisjövedelműek bérét kell rendezni, ennek ellenére továbbra sincs aláírt béregyezség. A BKV emlékeztetett: a 160 ezer forintnál kevesebbet keresőknek 1, illetve 4,6 százalék közötti béremelést kínáltak fel. A cég úgy véli: a szakszervezetek vitája éppen azokat a dolgozókat hozza nehéz helyzetbe, akiket képviselnek.

Már használható a lakossági ügyfelek tájékozódását segítő hitel- és lízingválasztó program a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete honlapján. A szervezet közölte: egyelőre mintegy 50 pénzügyi vállalkozás 400 konstrukciója hasonlítható össze az ingatlanlízing, fogyasztási és jelzáloghitel, valamint a megtakarítás fedezete mellett nyújtott kölcsön és a hitelkártya termékeknél. A tájékoztatás szerint rövidesen a pénzügyi vállalkozások gépjármű- és számlahiteleinek adatai is felkerülnek a honlapra, júliustól pedig a hitelintézetek - így a kereskedelmi bankok - több tízezer lakossági hitel- és lízingkonstrukciója is megismerhető lesz a rendszerben.

Szegeden 1 milliárd forint uniós támogatással kezdődhet el a lézer-kutatóközpont előkészítése. A szegedi, prágai és bukaresti helyszínnel létrejövő kutatóközpont egyike az Európai Unió 44 tudományos nagyberuházásának. A lézerberendezés építése 2011-ben a Szegedi Tudományegyetem 10 hektáros ingatlanán, a korábbi szovjet laktanya területén kezdődhet el. A fejlesztés 245 millió eurós költségét a Gazdaságfejlesztési Operatív Programból fedeznék; Magyarország márciusban már benyújtotta a program módosítási kérelmét Brüsszelhez. A tudósok által szuperlézernek is hívott berendezéssel nagyon rövid időtartamú fényimpulzusokat lehetne előállítani, amelyekkel megfigyelhetők lennének a molekulákon belüli elemi folyamatok.

Vádemelési javaslattal adta át a rendőrség a Cozma-gyilkosság nyomozati iratait a Veszprém Megyei Főügyészségnek. Frankó Marianna, a megyei rendőr-főkapitányság sajtóügyeletese elmondta: életellenes bűncselekmény gyanúja miatt öt emberrel szemben, míg csoportosan és a köznyugalmat súlyosan megzavarva, nyilvános rendezvényen, társtettesként elkövetett garázdaság miatt 27 emberrel szemben javasolnak vádemelést. A bűnügy 27 gyanúsítottja közül jelenleg 13-an vannak előzetes letartóztatásban, két gyanúsított házi őrizetben van, egy pedig más bűntettek miatt kiszabott jogerős büntetését tölti. Marian Cozmát, a Veszprém és a román kézilabda-válogatott tagját 2009. február 8-án hajnalban gyilkolták meg a veszprémi Patrióta lokál előtt. A segítségére siető sporttársait - Zarko Sesumot, a szerb, valamint Ivan Pesicet, a horvát kézilabda-válogatott tagját - életveszélyesen megsebesítették.

Címlapról ajánljuk
Dohányosokat kérdeztek, érdekes dologok derültek ki

Dohányosokat kérdeztek, érdekes dologok derültek ki

A leszokási hajlandóságot nagyban befolyásolja, hogy mennyire érezzük távolinak a dohányzás negatív, illetve a leszokás pozitív következményeit – derül ki az ELTE PPK kutatóinak 1500 dohányost bevonó vizsgálatából.

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
Oszkó Péter: a tech szektor forrásbősége idén nem fog visszatérni

Oszkó Péter: a tech szektor forrásbősége idén nem fog visszatérni

A felemás tőkepiaci- és a kihívásos makrogazdasági körülmények ellenére nyereséges évet zárt tavaly az OXO Technologies. Fenn tudták tartani a korai befektetésekkel kapcsolatos tevékenységüket, és ezzel párhuzamosan szépen termeltek az érett szakaszban lévő stratégiai portfóliócégeik is. Idén már több forrás áramolhat a technológiai szektorba, mint tavaly, ugyanakkor a korábbi bőség egyhamar nem fog visszatérni a területre. Egyebek mellett ezekről a témákról beszélt Oszkó Péter, a OXO Technologies vezérigazgatója a Portfolio Checklist szombati különkiadásában.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×