eur:
394.08
usd:
368.38
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk

Kevés a konkrétum a nyugdíjasokkal kapcsolatos tervekben

Kevés konkrétumot árulnak el a tavaszi választásra országos listát állító pártok arról, hogy milyen intézkedéseket terveznek a nyugdíjrendszerben. Arról pedig végképp semmi sem tudható meg a választási programokból, hogy a pártok miből finanszíroznák a tekintélyes méretű szavazóbázist alkotó nyugdíjasoknak tett hangzatos ígéreteiket.

A Fidesz-Magyar Polgári Szövetség javarészt a szocialista-szabaddemokrata kormányok intézkedéseinek káros következményeit taglalja a választási programjában. Arról, hogy a kormányalakításra legesélyesebb párt például a nyugdíjrendszerrel mit kezd majd, kevés konkrétumot lehet olvasni a dokumentum Soltész Miklós által jegyzett fejezetében. Az általánosságok szintjén a Fidesz egyebek mellett megígéri a magánnyugdíj-pénztári megtakarítások és a nyugdíjak vásárlóértékének megőrzését. Orbán Viktor pártelnök és kormányfő-jelölt ugyan már a Magyar Televízió reggeli műsorának február 8-i adásában is ígért változtatásokat ezen a területen, de nem rövid távon. Magát a rendszert még akár harminc évig fenntarthatónak ítéli, bár igazságosnak és könnyen finanszírozhatónak ő sem tartja.

A Magyar Szocialista Párt jól bevált baloldali kampányfogásként és az ellenzéki szerep biztos tudatában ismét több pénzt, ingyenes utazást és üdülési csekket ígér a nyugdíjasoknak. Mesterházy Attila listavezető kiemelte, hogy a Büntető Törvénykönyv módosításával súlyosbító körülménnyé tennék, ha valaki idős ember sérelmére követ el bűncselekményt.

A kampányszövege szerint kormányra készülő, valójában a mindenkivel szembeforduló radikális parlamenti ellenzék pozícióját előkészítő Jobbik Magyarországért Mozgalom felszámolná a kötelező magánnyugdíj-pénztári tagságot, lehetővé tenné az édesanyáknak, hogy korkedvezménnyel vonuljanak nyugállományba, a pártállam egykori vezetőitől, valamint az indokolatlanul magas juttatásban részesülő korkedvezményes, illetve rokkantnyugdíjasoktól elvenné a pénzük egy részét, és odaadná a szegény időseknek. Ahogyan a többi párt, úgy a Jobbik sem tér ki arra, hogyan oldaná meg ezt törvényesen, és legfőképpen miből finanszírozná a változtatásokat.

A Lehet Más a Politika sem kényezteti el a választóit túl sok konkrétummal, de csínján bánik az ígéretekkel is. A politikai realitásoktól elrugaszkodva egy kétharmados törvényben a Költségvetési Tanács jóváhagyásához kötne minden nyugdíjrendszeri változtatást. Nem ellenzi a nyugdíjkorhatár megemelését és a magánnyugdíj-pénztárak megszűnését, nem változtatna az indexálási szabályokon, nem adná vissza a 13. havi nyugdíjat és csökkentené a korai nyugdíjba vonulás lehetőségét. Kifizetné viszont a 3,5 százaléknál nagyobb GDP-növekedés és az államháztartási célok várható teljesülése esetében a tervek szerint idén életbe lépő évi egyszeri, 80 ezer forintban maximált novemberi nyugdíjprémiumot és bevezetné a rászorultsági alapon fizetett minimálnyugdíjat.

A Magyar Demokrata Fórum valószínűtlen kormányra kerülése esetén a mai társadalombiztosítási alapú nyugdíjrendszert svéd mintára felváltaná a névleges járulékmeghatározottságú szisztéma. Bokros Lajos kormányfő-jelölt tételes egészségügyi hozzájárulást fizettetne a nyugdíjasokkal is.

A Seres Mária vezette Civil Mozgalom is mert nagyot álmodni. Programjukban megígérik a nyugdíjak reálértékének fenntartását, de a nyugdíjakat az infláció felett csak a gazdaság teljesítőképességének függvényében emelnék. Kormányra kerülésük esetén bevezetnék a garantált nyugdíjminimumot, létrehoznák az egyéni nyugdíjalapot, a kedvezményes cafeteria rendszert, biztosítanák az állami nyugdíjalap-kiegészítést, az aktív dolgozóknak pedig lehetővé tennék, hogy a majdan igényelt szolgáltatásszint függvényében válasszanak maguknak nyugdíjkategóriákat.

A pártok tehát a megvalósítás módszerének és a költségek részletezésének nagyvonalú elhagyásával alkották meg választási programjaik nyugdíjas fejezeteit és mindezt egy olyan országban, ahol az Aviva-cégcsoport felmérése szerint az emberek 59 százaléknak fogalma sincs arról, hogy mennyi lesz a nyugdíja, és azt milyen eszközökkel egészítheti ki.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×