eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Ismét emelkedik a gázár - a nap hírösszefoglalója

Átlagosan 10,1 százalékkal emelkedik április elsejétől a földgáz ára. Átadták az idei Bartók-Pásztory-díjakat. Nem döntött az Országos Választási Bizottság az MDF országos listájának ügyében.

Nem döntött az Országos Választási Bizottság az MDF országos listájának ügyében. A testület megvárja a Fővárosi Bíróság döntését a demokrata fórum budapesti listájával összefüggésben, mert úgy ítélte meg, hogy ez összefügg az országos listával is. A Fővárosi Választási Bizottság az elutasító döntést azzal indokolta, hogy sem a lista bejelentésekor, sem a határozat meghozatalakor nem volt elegendő, jogerősen nyilvántartásba vett jelölt. Közben az OVB megtagadta a az MDF Nógrád megyei területi listájának nyilvántartásba vételét, a Jobbik, az LMP és a Civil Mozgalom országos listáját nyilvántartásba vette.

Június végéig meghosszabbította az eredetileg április végén lejáró gáz- és távhőtámogatási rendszert a kabinet. Szollár Domokos kormányszóvivő azután beszélt erről, hogy a Magyar Energia Hivatal közölte: átlagosan 10,1 százalékkal emelkedik április elsejétől a földgáz ára a lakosságot, a kisfogyasztókat és közüzemeket ellátó úgynevezett egyetemes szolgáltatói körben. Az MTI értesülése szerint az MSZP vizsgálatot kezdeményez a gázár-emelés ügyében, amelyet elfogadhatatlannak tart a Fidesz is.

39 kiemelt projekt támogatásáról döntött a kormány; ezek 51 milliárd forint értékű fejlesztést jelentenek a jövőben. Varjú László, a Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztérium államtitkára a kormányszóvivői tájékoztatón a fejlesztések közül a több mint 7 milliárd forint értékű Korányi Projektet és a gödöllői királyi kastélyt emelte ki.

Ötszáz új, 3 éves bérleti szerződésű járőrautót adott át a rendőrségnek az igazságügyi és rendészeti miniszter. Forgács Imre a Készenléti Rendőrség Kerepesi úti laktanyájában tartott ceremónián azt mondta: a kormány egyik legfontosabb feladatának tekinti a közbiztonság fenntartását.

A Költségvetési Tanács számításai szerint 2010-től 2012-ig évről évre nagyobb lesz az éves államháztartási deficit, mint ami a kormány 3 évre szóló prognózisában szerepel - mondta a testület elnöke. Kopits György közölte: a tanács várakozásai szerint az idén 4,2 százalékos lesz a hiány az uniós számítások alapján, míg a kormány hivatalos prognózisa 3,8 százalékos deficitet tartalmaz.

Az utóbbi 20 év legnagyobb politikai botrányának nevezte a BKV-nál történteket az ügyeket vizsgáló bizottság elnöke. A fideszes György István azután beszélt erről, hogy jelentés nélkül fejezte be munkáját a bizottság, mert a testület csütörtöki ülésén szavazategyenlőség alakult ki abban a kérdésben: elfogadják-e az elnök által beterjesztett tervezetet.

Kutyaeledel alapanyagként az országba érkezett, majd emberi fogyasztásra átcsomagolt pacalt talált a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal több cég telephelyén; a hatóságok azonnal elrendelték az áru visszavonását. A hivatal elnökhelyettese az InfoRádióban elmondta: a kifogásolt pacal egy részét már értékesítették. Bognár Lajos tájékoztatása szerint az ellenőrzések során egy tengelici, és két székesfehérvári raktárban bukkantak a szakemberek a Németországban kutyaeledelként forgalomba hozott, Magyarországon emberi fogyasztásra átcsomagolt pacalra.

Tokody Ilona ének- és Friedrich Ádám kürtművésznek, Serei Zsolt és Sugár Miklós zeneszerzőnek, valamint a veszprémi Mendelssohn Kamarazenekarnak, illetve alapító-vezetőjének, Kováts Péter hegedűművésznek nyújtotta át az idei Bartók-Pásztory-díjat Batta András, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem rektora. Az elismerést azoknak a művészeknek adományozza a zeneszerző születésnapján a Zeneakadémia neves professzorokból álló szakmai grémiuma, akik munkásságukkal jelentősen hozzájárultak a hazai zenei élet fejlődéséhez, Bartók Béla zeneszerző szellemiségének megőrzéséhez.

Címlapról ajánljuk
Polgár Csaba: a megelőzés, a szűrések és a daganatellenes oltások is nagyon fontosak

Polgár Csaba: a megelőzés, a szűrések és a daganatellenes oltások is nagyon fontosak

A koronavírus-járvány utóhatásaként sokkal kevesebben járnak szűrővizsgálatokra, mint a pandémia előtt, ezért átfogó kampányra lenne szükség, hiszen a népbetegségek megelőzhetők - mondta az InfoRádióban az Országos Onkológiai Intézet főigazgatója. Polgár Csaba professzor kardiológus és gyermekgyógyász kollégáival együtt több vidéki fórumon tart előadást erről.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×