eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 18. szombat Alexandra, Erik

Schöpflin: A legitimáció hiánya az Európai Unió egyik legnagyobb problémája

A legitimáció és az európai köznép hiánya az Európai Unió legnagyobb problémája - mondta a Corvinus Egyetemen rendezett előadásában Schöpflin György európai parlamenti képviselő.

 Az Európai Unió független politikai tényező, ám hatalma nem legitim, nem tudott közel kerülni az uniós állampolgárokhoz, ezáltal nem hozott létre egy közös gondolkozású, közös ügyekért fellépő ún. "európai démoszt". Ez volt a fő mondanivalója Schöpflin György európai parlamenti képviselőnek a budapesti Corvinus Egyetemen rendezett szakpolitikai előadáson.

A Lisszaboni szerződés révén az Európai Parlament szerepe megnőtt, "megkerülhetetlenné vált" - fogalmazott Schöpflin György. Az EP-képviselő szerint azonban a szerződéssel létrejött két új tisztséggel, az állandó elnöki és a főképviselői poszttal nem az új tagállamok jártak jól. Hozzátette: az Európai Bizottság elnök, Jose Manuel Barrosso is a régi tagállamok képviselői közül került ki. A London School of Economics professzora megjegyezte: a mintegy 90 uniós delegációból csupán kettőt vezet az újonnan csatlakozott tagállamból származó képviselő.

Schöpflin György az unió bővítésével kapcsolatban szólt arról, hogy legkorábban Horvátország csatlakozására van kilátás, ám elképzelhető, hogy a horvátok belépését egy kalap alá veszik Macedónia és Izland csatlakozásával, ami lassíthatja a folyamatot. Hozzátette: Koszovó csatlakozásával kapcsolatban problémát vet fel, hogy több uniós állam máig nem ismerte el Koszovó függetlenné válását. Törökországgal kapcsolatban pedig megjegyezte: a törökök egyre aktívabban politizálnak a Közel-Kelettel, ami szerinte kérdésessé teszi elkötelezettségüket az unió irányába.

Hanganyag: Hegedûs Zsuzsa

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Tényleg megvan a válasz az ősi piramisok titkára?

A Nílus egy mára teljesen eltűnt, ősi mellékága mentén épültek fel az ókori egyiptomi piramisok, köztük a híres gízai piramis, több mint négyezer éve - állapította meg a piramisok építésének rejtélyét kutató amerikai kutatócsoport.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×