eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

Orbán Viktor szerint nincs ok a félelemre

Orbán Viktor szerint egy vezetésre vállalkozó politikusnak, politikai közösségnek egyetlen dologtól kell félnie, a félelemtől. Joseph Daul, az Európai Néppárt európai parlamenti (EP) frakciójának vezetője pedig arról beszélt, hogy eljött az idő Magyarországon, hogy hosszan tartó szocialista kormányzás után erős kormányt válasszanak.

A Fidesz elnöke az Európai Néppárt európai parlamenti frakciója vezetésének budapesti ülésén csütörtökön azt mondta: ha egy közösség, egy nemzet, egy politikai család szembe néz a kihívásokkal, akkor semmi oka a félelemre.

Mint mondta, Európa akkor volt erős, akkor nem rettegett semmitől, amikor volt közös célja. Orbán Viktor ilyen célnak nevezte a II. világháború után a tartós európai béke megteremését, ez Európai Unió létrehozását, Európa újraegyesítését.

Orbán Viktor szerint Európának nincs más választása, mint legyőzni a kapitalizmus válságát, ehhez valós emberi munkára és "állandóságtudatra" van szükség, nem lehet ugyanis folyamatosan átmeneti állapotban élni.Európának sokkal világosabban ki kell mondania, hogy a munkát támogatja, a spekulációt pedig ellenzi - fejtette ki a Fidesz elnöke.

Hangsúlyozta, elsőbbséget kell adni a "termelő kapitalizmusnak", a "pénzkapitalizmust" pedig nagyon egyértelmű, szigorú szabályok közé kell szorítani. Közölte: a szociális piacgazdaság az, amely elsőbbséget ad a munkának és a termelésnek.

El kell mondani az igazságot a gazdaságról

Orbán Viktor szerint egy Fidesz-kormánynak úgy kell újjáépítenie Magyarország tekintélyét, hogy az ne épüljön hazugságra; a választások után el kell mondani a magyar gazdaság állapotáról az igazságot.

A Fidesz elnöke azt mondta: az elmúlt évek "szégyent hoztak a magyarok fejére", senki sem szereti, ha a "hazugság és saját nemzetének neve szinonimává válik" a nemzetközi közösség előtt.

A tekintély és a tisztelet "kiharcolására" készen áll a Fidesz, bár tudják, hogy ez nehéz feladat lesz - jelentette ki. A választások után egy-másfél hónappal eljön a pillanat, amikor újra el kell mondani az igazat a magyar gazdaság valós állapotáról, "ezt Görögország árnyékában kell megtenni, úgy, hogy közben a maradék kis reputációnkat se veszítsük el" - mondta.

Itt az idő

Eljött az idő Magyarországon, hogy hosszan tartó szocialista kormányzás után erős kormányt válasszanak - mondta Joseph Daul, az Európai Néppárt európai parlamenti (EP) frakciójának vezetője csütörtökön Budapesten.

Joseph Daul a néppárt EP-frakciója vezetőségének kihelyezett ülésén kijelentette: Orbán Viktor, a Fidesz elnöke a néppárti "politikai család" egyik legjelentősebb személyisége, nagy tisztelet övezi; az egész politikai család abban bízik, hogy a magyarok bizalmukról biztosítják április 11-én és 25-én az országgyűlési választásokon.

A frakcióvezető szerint ha a Fidesz és elnöke nyeri a parlamenti választást, akkor morális tekintéllyel, bátorsággal, felelősségtudattal lát neki a kormányzásnak. Dinamizálni kell a gazdaságot - emelte ki.

Úgy fogalmazott: Magyarországon Orbán Viktor mindenkinél jobban tudja, hogy szükség van gazdasági növekedésre, ehhez az új politika új lendületet ad.

Szájer József, a frakció helyettes vezetője a tanácskozás első napján azt emelte ki, hogy a Fidesz európai, európai elkötelezettségű párt, és arra tesz ígéretet, hogy visszaszerzi Magyarország tekintélyét. Úgy vélekedett, a 2011-es uniós magyar elnökséggel az országnak le kell tennie a névjegyét Európa előtt, s arra azt kell írni, hogy "új kezdet". Kiemelte, remélhetőleg egy stabil, ambiciózus programmal rendelkező kormány vezetheti majd Magyarországot.

Schmitt Pál, az EP alelnöke úgy fogalmazott: a 37 nap múlva esedékes parlamenti választás "lehet szerencsénk fordulópontja". A Fidesz - ha nyer a választásokon - szociálisan és gazdaságilag is szeretné megújítani az országot, ezt a munkát hittel, felelősséggel és tisztelettel végzi majd - hangsúlyozta. Szerinte az új kormány első feladatának az emberek hite, bizalma helyreállításának kell lennie, hogy mindenki elhiggye, lehet erős Magyarországot építeni.

Barroso: az EU sikerének kulcsa a közös fellépés

Az Európai Unió akkor lehet sikeres, ha képes "közös hangon szólni" és erősíteni a tagállamok közötti politikai koordinációt - mondta José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke az ülésen.

Az új, Európa2020 elnevezésű versenyképességi stratégia lényege a növekedés helyreállítása. Fontos, hogy ennek megvalósításakor a szociális piacgazdaság ne kerüljön veszélybe, és a növekedés "okos" és fenntartható legyen - mondta a bizottság elnöke.

Barroso beszédében elmondta: a stratégia részeként el akarják érni, hogy a 20-64 év közöttiek 75 százalékát foglalkoztassák, valamint hogy 20 millióval csökkenjen a szegénységi küszöb alatt élők száma.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Anyagi szempontból is fontos az ellenzéki pártoknak, hogy jól szerepeljenek az idei európai parlamenti és önkormányzati választáson, mert azzal növelik az esélyüket arra, hogy 2026-ban, az országgyűlési választáson egy százaléknál jobb eredményt érjenek el, és állami támogatásban részesüljenek. Az InfoRádióban Cservák Csaba alkotmányjogász professzor beszélt arról, hogy az állam mikor és miért támogatja a választáson elinduló pártokat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Kulcsfontosságú adat jött - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Kulcsfontosságú adat jött - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Határozott emelkedéssel zártak tegnap az amerikai tőzsdék, amelyet vegyes mozgások követtek Ázsiában. A tegnapi zárás után jelentett az Apple, amelynek sikerült megverni az elemzői várakozásokat és története legnagyobb sajátrészvény-vásárlását jelentette be, így az iPhone-gyártó árfolyama jelentős pluszban indította a mai napot. Délután fontos munkaerőpiaci adat érkezett az USA-ból, az amerikai foglalkoztatottak létszámának emelkedése messze elmaradt a várakozásoktól, és jócskán csökkent az előző hónaphoz képest áprilisban. A tőzsdék a nap első felében is a pozitív tartományban mozogtak, majd a munkaerőpiaci adat után begyorsult az emelkedés.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×