eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

Ki a kamerákkal a tárgyalóteremből?

A túlzott nyilvánosság már sértheti az igazságszolgáltatás alapvető érdekeit - fejtette ki a Legfelsőbb Bíróság és az Országos Igazságszolgáltatási Tanács elnöke. Baka András elmondta: másként kellene értelmezni a tárgyalótermi nyilvánosságot.

Gyökeresen eltér egymástól a magyar és az európai gyakorlat a tárgyalótermi nyilvánosság kérdésében, a jelenleg Magyarországon hatályos jogszabály pedig nem elégséges, a mai gyakorlat nem megfelelő - mondta az InfoRádióban a Legfelsőbb Bíróság és az Országos Igazságszolgáltatási Tanács elnöke.

Baka András hozzátette: mivel a szabályozás nem megfelelő, mindenki, azaz a sajtó és a bírák máshogy értelmezik azt.

Az eltérő vélemények a nyilvánosság szintjében vannak. Európa más országainak bíróságán, valamint a nemzetközi bíróságokon az a gyakorlat, hogy a tárgyalóterembe mindenki bemehet, leülhet, végighallgathatja a tárgyalást. Közöttük lehetnek az újságírók is, akik a lehető legszélesebb körben tudósíthatnak az eseményről, kommentálhatják azt.

A korlátozás az eszközhasználatban van, a kép- és hangfelvételek készítésében. Ezen felvevők használata, a stábok mozgása ugyanis már káros lehet, a tisztességes eljárást ássa alá.

Baka András szerint Magyarországon is ehhez hasonló gyakorlatot kellene kialakítani, ennek kidolgozása azonban egy hosszú folyamat eredménye lehet.

Utalt arra is: a kamerák kitiltásáért szélesebb körű írásos tájékozatókkal, több információt nyújtó internetes oldalakkal lehetne kárpótolni a sajtót.

Hanganyag: Farkas Dávid

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Anyagi szempontból is fontos az ellenzéki pártoknak, hogy jól szerepeljenek az idei európai parlamenti és önkormányzati választáson, mert azzal növelik az esélyüket arra, hogy 2026-ban, az országgyűlési választáson egy százaléknál jobb eredményt érjenek el, és állami támogatásban részesüljenek. Az InfoRádióban Cservák Csaba alkotmányjogász professzor beszélt arról, hogy az állam mikor és miért támogatja a választáson elinduló pártokat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Kulcsfontosságú adat jött - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Kulcsfontosságú adat jött - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Határozott emelkedéssel zártak tegnap az amerikai tőzsdék, amelyet vegyes mozgások követtek Ázsiában. A tegnapi zárás után jelentett az Apple, amelynek sikerült megverni az elemzői várakozásokat és története legnagyobb sajátrészvény-vásárlását jelentette be, így az iPhone-gyártó árfolyama jelentős pluszban indította a mai napot. Délután fontos munkaerőpiaci adat érkezett az USA-ból, az amerikai foglalkoztatottak létszámának emelkedése messze elmaradt a várakozásoktól, és jócskán csökkent az előző hónaphoz képest áprilisban. A tőzsdék a nap első felében is a pozitív tartományban mozogtak, majd a munkaerőpiaci adat után begyorsult az emelkedés.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×