eur:
389.35
usd:
361.72
bux:
68002.24
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

A legbeszédesebb képviselő 642 alkalommal szólalt fel a parlamenti ciklusban

Négy év alatt Pettkó András, korábban MDF-es, most független képviselő beszélt a legtöbbet az Országgyűlésben - derül ki az Országgyűlés adataiból. A tavaly december közepe óta hivatalban lévő Forgács Imre igazságügyi miniszternek már nem volt ideje felszólalni a Házban.

Pettkó András 642 alkalommal, tíz perc híján 37 órát beszélt.

A felszólalások számát tekintve 524-gyel követi őt a szocialista Gőgös Zoltán, az agrártárca államtitkára, majd 431-gyel Arató Gergely szocialista oktatási államtitkár, és 429-cel a legtöbbször felszólaló ellenzéki politikus a fideszes Ékes József.

Háromszáznál is több felszólalása volt még Puskás Tivadarnak (KDNP), Keller Lászlónak (MSZP), Veres Jánosnak (MSZP), Szabó Zoltánnak (MSZP), Babák Mihálynak (Fidesz) és Herényi Károly volt MDF-es, jelenleg független képviselőnek.

A felszólalások összidejét tekintve, Pettkó András mögött a második - 30 órával és 13 perccel - Herényi Károly, a harmadik majdnem 30 órányi beszéddel Gyurcsány Ferenc volt kormányfő. Rajtuk kívül még hatan szóltak a plénum előtt húsz óránál is többet: Ékes József, Keller László, Veres János, Csizmár Gábor (MSZP), Göndör István (MSZP) és Gusztos Péter (SZDSZ).

Gyurcsány Ferenc ebben a parlamenti ciklusban csak a miniszterelnöksége ideje alatt szólalt fel a Házban, a bizalmatlansági indítvány tavaly április elfogadása óta nem beszélt a plénum előtt. Három év alatt 146 alkalommal szólalt fel, négy olyan napirend előtti felszólalása is volt, ami megközelítette az egy órás időtartamot.

Bajnai Gordon miniszterelnökként - tavaly április óta - 72 alkalommal szólalt fel és összesen öt órát beszélt az Országgyűlésben.

A frakcióvezetők közül - annak ellenére, hogy az MDF képviselőcsoportja tavaly márciusban megszűnt - Herényi Károly szólalt fel a legtöbbször és a leghosszabb ideig is. A második Kóka János (SZDSZ) több mint 19, a harmadik Navracsics Tibor (Fidesz) nyolc és fél órányi parlamenti beszéddel. Lendvai Ildikó és Mesterházy Attila (MSZP) frakcióvezetőként összesen hét órát, Semjén Zsolt (KDNP) három és fél órát szólalt fel ebben a ciklusban.

A pártelnökök közül a szocialisták volt és jelenlegi vezetője beszélt a legtöbbet: Gyurcsány Ferenc és Lendvai Ildikó négy év alatt összesen harminc óránál is többet beszélt. A harminc óra abból is adódik, hogy Gyurcsány Ferenc töltötte be a miniszterelnöki tisztséget.

Õket követik az SZDSZ-elnökök: Kuncze Gábor-Kóka János-Fodor Gábor felszólalásai, ez összesen majdnem 13 órát jelent. Sorrendben ezután következik Dávid Ibolya (MDF) 8 óra 10 perccel, Semjén Zsolt (KDNP) 3 óra 40 perccel, majd Orbán Viktor (Fidesz), aki kevesebb, mint két órát beszélt. A Fidesz elnöke négy év alatt összesen 12-szer kért szót a parlamentben.

Azok közül, akik csupán egyszer kértek szót, a legrövidebb felszólalás, a külügyi bizottság álláspontjának tolmácsolása nyolc másodpercben Kőhegyi István (MSZP) nevéhez fűződik, a kormánypárti politikus csak egy évig volt képviselő.

Négy év alatt egyáltalán nem szólt a plénum előtt a szocialista Steiner Pál, a többi pártban és a függetlenek között nem volt olyan képviselő, aki egyáltalán nem beszélt a plenáris ülésen.

A kormánytagok közül Veres János pénzügyminiszter és Hiller István oktatási tárcavezető volt a legaktívabb, előbbi több mint 23, utóbbi 12 óráig vette igénybe a Ház figyelmét ebben a ciklusban.

Tavaly decemberi eskütételén kívül nem volt hallható a hangja a parlamentben Forgács Imre igazságügyi miniszternek - aki a posztjáról lemondó Draskovics Tibort váltotta -, de ebben közrejátszhatott az is, hogy hivatali idejére már csak három parlamenti ülés esett. Varga István nemzeti fejlesztési és gazdasági miniszternek több ideje lett volna erre, de tavaly májusi parlamenti esküje után mindössze három alkalommal kért szót a plénum előtt.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×