INFORÁDIÓ 

2018. március 21. szerda
Benedek

Évente csak ötven ember kaphatja majd a különleges kezelést

Infostart / InfoRádió
Szűkülhet a jövőben a tüdőrákosok egyik kezelési módjának lehetősége - értesült az InfoRádió. Egy törvényi változtatás szerint májustól az úgynevezett célzott biológiai terápiát csak 50 beteg kérheti egy éven belül az egészségbiztosítótól egyedi méltányosság útján. Értesüléseink szerint tavaly 83-an kapták meg a kezelést.

Nagy az igény a tüdőrák kezelésének egyik speciális formájára, az úgynevezett célzott biológiai terápiára. Nem csoda, hiszen Magyarországon évente 9-10 ezer új tüdőrákos beteget diagnosztizálnak.

Tavaly 83-an kapták meg a kezelést egyedi méltányossági eljárás útján, májustól ezt csak 50-en fogják. A gyógyszer nagyon drága, viszont évekkel meghosszabbítja a betegek életét - mondta Ostoros Gyula, az Országos Korányi TBC és Pulmonológiai Intézet főorvosa.

A hagyományos kemoterápia lényege, hogy a gyorsan szaporodó sejteket pusztítja el, s bár a daganatsejtek jóval gyorsabban szaporodnak, mint a szervezetben lévő normális sejtek, a kezelés nem szelektív. A célzott biológiai kezelés - erre utal az elnevezés - kimondottan a rákos sejteket pusztítja el, így a daganat növekedése megállítható - magyarázta a főorvos.

Borzasztónak tartja a Magyar Rákellenes Liga elnöke, Simon Tamás a korábbi szabály megváltoztatását. Fontosnak tartotta kiemelni, hogy azzal elsősorban az "ártatlan tüdőrákosokon" lehetne segíteni, tehát azokon, akik nem a dohányzás miatt lettek betegek.

A tüdőrákosok speciális kezelésének számát csak az egyedi méltányossági eljárásban maximálja az új jogszabály, a normál eljárás keretében nem, tehát minden beteg hozzájuthat a terápiához - hangsúlyozta az InfoRádió kérdésére az egészségügyi tárca főosztályvezetője.

Az egyedi eljárásban az egészségbiztosító határoz arról, hogy a drága onkológiai gyógyszert tb-támogatással kapja-e meg a beteg. A normál eljárásban is kap támogatást a készítmény, de más úton, és a kezdeményezés módja is más. Az eljárást a gyógyszergyártónak kell indítania, de az általában időigényes, és több költséggel jár.

A minisztérium azt szeretné, ha a gyártók inkább ezen utóbbi módot választanák, ezért változtattak az eddigi törvényen - tette hozzá Héjja Mária, aki azt is elmondta, hogy bizonyos cégek visszaéltek az egyedi méltányossággal. "Úgy gondolták, jó nekik ez az eljárás, mert más esetben, például a normál eljárásban, amikor befogadtatja a gyógyszerét az egészségbiztosítóval, akkor az árat is megnézi a pénztár, esetleg árat kell csökkenteni, árvolumen szerződést kötnie. Ez a változtatás azért született meg tehát, hogy a gyártó ne tudjon ezzel visszaélni" - fogalmazott.

Magyarországon a tüdőrák a leggyakrabban diagnosztizált rosszindulatú daganat, a daganatos halálozásban is első helyen áll, sőt férfiak esetében a tüdőrák okozta halálozásban Magyarország világelső. Kezdeti stádiumban sok esetben gyógyítható, a szakemberek ezért hangsúlyozzák a korai felismerés fontosságát.

A címlapról ajánljuk