INFORÁDIÓ 

2018. március 19. hétfő
Bánk, József

Bajnai: Fő feladatom az ország megmentése

InfoRádió / MTI
Az ország megmentését nevezte fő feladatának a Süddeutsche Zeitung csütörtöki számában megjelent interjúban Bajnai Gordon. A liberális német napilap a címében is ezt emelte ki, az alcímben pedig arra emlékeztetett, hogy Bajnai csak egy évre vállalta el a kormányfői tisztséget, és "kemény reformokkal megakadályozta az államcsődöt".

"Fő feladatom nem az, hogy a pártlogikát kövessem, hanem az, hogy megmentsem az országot" - fogalmazott a miniszterelnök az újságnak arra a feltételezésére, hogy hagyta magát dróton rángatni a szocialista párt által, amely áprilisban elveszítheti a hatalmat. Magyarország mély gazdasági válságban volt - emlékeztetett a kormányfő, hozzátéve, hogy számára a kiút megtalálása jelenti a prioritást, és minden más másodlagos.

Bajnai szerint mindaz, amit a kormány az elmúlt évben tett, bizonyítja, hogy nem a közvélemény-kutatásokat lesték. "Nagyon fájdalmas és nagyon népszerűtlen elvonásokat hajtottunk végre, amelyek gyors ütemben stabilizálták az országot" - fogalmazott a miniszterelnök, emlékeztetve: hivatalba lépést követő első beszédében egyértelművé tette, hogy nem a következő választások jelentik a tétet.

A kormányfő hangsúlyozta, hogy a gazdasági adatok önmagukért beszélnek. Jobbak a makroökonómiai adatok, a bankok ismét bíznak a kormányban - jelentette ki, utalva arra: néha már olyan véleményeket is hall, hogy Magyarország modell lehet más országok számára. Másfél évvel ezelőtt a pénzpiacok attól tartottak, hogy az ország csődbe jut, és másokat is magával ránt. Ez az idő már elmúlt - fűzte hozzá.

Az interjúban a miniszterelnök beszámolt a végrehajtott intézkedésekről, és közvetve elutasította azokat a bírálatokat, amelyek szerint a kormány csak a minimumát tetet annak, amit a hitelezők, mindenekelőtt a Nemzetközi Valutaalap követeltek. A miniszterelnök szerint a politikában a legjobbat akkor teszi az ember, ha a szükségeset megteszi. "A Nemzetközi Valutaalap nem programot terjeszt elő, hanem programot követel" - jelentette ki.

A politika, mondta, választást jelent a fájdalmas és az elviselhetetlen között. "Nekünk a fájdalmas mellett kell döntenünk, hogy az elviselhetetlent elkerüljük" - jelentette ki, utalva arra is: nem a szocialista párt, hanem saját feltétele volt az, hogy hivatalát csak egy évre vállalja. A miniszterelnök szerint 10 éven keresztül nem voltak reformok az országban, ezért felsorolta terveit, és kérte a koalíció valamennyi tagját, hogy írásban tegyen hitet azok mellett.

Az újság utalt arra, hogy az MSZP népszerűsége jelenleg 15 százalékos. Ezzel kapcsolatban Bajnai kijelentette: a szocialisták viselik az elmúlt hét év terhét, és őket teszik felelőssé a szociális elvonásokért. A párt valamit visszanyert szavahihetőségéből, de ez nem elég. Másrészt a választások még hátravannak.

A miniszterelnök szerint az ellenzékre az jellemző, hogy nem tesz semmilyen konkrét javaslatot, csak hogy ne kockáztassa egyetlen választó elvesztését sem. "Nem vagyok politikus, de az ország számára az lenne a jó, ha a következő kormány konkrét mandátummal rendelkezne, hogy további korszerűsítési lépéseket és ésszerű gazdaságpolitikát határozhasson el" - jelentette ki Bajnai, hozzáfűzve: ellenkező esetben ugyanaz a csalódás következhet be, mint 2006-ban.

A címlapról ajánljuk