eur:
393.87
usd:
369.39
bux:
65553.18
2024. április 23. kedd Béla

Bajnai: Fő feladatom az ország megmentése

Az ország megmentését nevezte fő feladatának a Süddeutsche Zeitung csütörtöki számában megjelent interjúban Bajnai Gordon. A liberális német napilap a címében is ezt emelte ki, az alcímben pedig arra emlékeztetett, hogy Bajnai csak egy évre vállalta el a kormányfői tisztséget, és "kemény reformokkal megakadályozta az államcsődöt".

"Fő feladatom nem az, hogy a pártlogikát kövessem, hanem az, hogy megmentsem az országot" - fogalmazott a miniszterelnök az újságnak arra a feltételezésére, hogy hagyta magát dróton rángatni a szocialista párt által, amely áprilisban elveszítheti a hatalmat. Magyarország mély gazdasági válságban volt - emlékeztetett a kormányfő, hozzátéve, hogy számára a kiút megtalálása jelenti a prioritást, és minden más másodlagos.

Bajnai szerint mindaz, amit a kormány az elmúlt évben tett, bizonyítja, hogy nem a közvélemény-kutatásokat lesték. "Nagyon fájdalmas és nagyon népszerűtlen elvonásokat hajtottunk végre, amelyek gyors ütemben stabilizálták az országot" - fogalmazott a miniszterelnök, emlékeztetve: hivatalba lépést követő első beszédében egyértelművé tette, hogy nem a következő választások jelentik a tétet.

A kormányfő hangsúlyozta, hogy a gazdasági adatok önmagukért beszélnek. Jobbak a makroökonómiai adatok, a bankok ismét bíznak a kormányban - jelentette ki, utalva arra: néha már olyan véleményeket is hall, hogy Magyarország modell lehet más országok számára. Másfél évvel ezelőtt a pénzpiacok attól tartottak, hogy az ország csődbe jut, és másokat is magával ránt. Ez az idő már elmúlt - fűzte hozzá.

Az interjúban a miniszterelnök beszámolt a végrehajtott intézkedésekről, és közvetve elutasította azokat a bírálatokat, amelyek szerint a kormány csak a minimumát tetet annak, amit a hitelezők, mindenekelőtt a Nemzetközi Valutaalap követeltek. A miniszterelnök szerint a politikában a legjobbat akkor teszi az ember, ha a szükségeset megteszi. "A Nemzetközi Valutaalap nem programot terjeszt elő, hanem programot követel" - jelentette ki.

A politika, mondta, választást jelent a fájdalmas és az elviselhetetlen között. "Nekünk a fájdalmas mellett kell döntenünk, hogy az elviselhetetlent elkerüljük" - jelentette ki, utalva arra is: nem a szocialista párt, hanem saját feltétele volt az, hogy hivatalát csak egy évre vállalja. A miniszterelnök szerint 10 éven keresztül nem voltak reformok az országban, ezért felsorolta terveit, és kérte a koalíció valamennyi tagját, hogy írásban tegyen hitet azok mellett.

Az újság utalt arra, hogy az MSZP népszerűsége jelenleg 15 százalékos. Ezzel kapcsolatban Bajnai kijelentette: a szocialisták viselik az elmúlt hét év terhét, és őket teszik felelőssé a szociális elvonásokért. A párt valamit visszanyert szavahihetőségéből, de ez nem elég. Másrészt a választások még hátravannak.

A miniszterelnök szerint az ellenzékre az jellemző, hogy nem tesz semmilyen konkrét javaslatot, csak hogy ne kockáztassa egyetlen választó elvesztését sem. "Nem vagyok politikus, de az ország számára az lenne a jó, ha a következő kormány konkrét mandátummal rendelkezne, hogy további korszerűsítési lépéseket és ésszerű gazdaságpolitikát határozhasson el" - jelentette ki Bajnai, hozzáfűzve: ellenkező esetben ugyanaz a csalódás következhet be, mint 2006-ban.

Címlapról ajánljuk
Patthelyzet: erősödik az idegengyűlölet, de az orosz gazdaságnak nagy szüksége lenne a vendégmunkásokra

Patthelyzet: erősödik az idegengyűlölet, de az orosz gazdaságnak nagy szüksége lenne a vendégmunkásokra

A közép-ázsiai vendégmunkások kulcsszerepet játszanak az orosz gazdaságban, a márciusi, moszkvai terrortámadás azonban jókora zavart okozott a bevándorláspolitikában. Gönczi Róbert, a Migrációkutató Intézet elemzője az InfoRádióban elmondta: „társadalmi trendforduló” érzékelhető a bevándorlókkal szemben, amit egy idő után már az orosz kormányzat sem hagyhat figyelmen kívül. A helyzet nem könnyű, ugyanis az állam eddig vendégmunkások alkalmazásával próbálta mérsékelni a munkaerőhiányt.

Nagy durranás: régóta várt amerikai szuperfegyvert kaphatnak az ukránok

Kijev már szinte a háború kitörését követően kérte Washingtontól, hogy küldjön több száz kilométeres hatótávolságú ballisztikus rakétákat is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.23. kedd, 18:00
Sz. Bíró Zoltán
történész, Oroszország-szakértő
Érdekes kutatás jelent meg a magyar fiatalokról: rosszabb véleménnyel vannak saját generációjukról, mint az idősebbek

Érdekes kutatás jelent meg a magyar fiatalokról: rosszabb véleménnyel vannak saját generációjukról, mint az idősebbek

A legtöbb korosztályban tízből négyen értettek egyet azzal, hogy a fiatalok túl sokat költenek szórakozásra, divatra, valamint tízből hárman gondolták úgy, hogy a harminc alattiak csak a mának élnek - derül ki abból a friss országos kutatásból, amelynek eredményeit az Önkéntes Pénztárak Országos Szövetsége hozta nyilvánosságra. A kutatás egyik érdekes tanulsága, hogy a fiatalok több esetben is rosszabb véleménnyel vannak saját generációjukról, mint az idősebbek.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×