INFORÁDIÓ 

2018. március 24. szombat
Gábor, Karina

Kevesen kaphatnak célzott tüdőrák-kezelést

Infostart / InfoRádió
Az InfoRádió úgy tudja: szűkülhet a jövőben a tüdőrákosok egyik kezelési módjának lehetősége. Egy változtatás szerint májustól az úgynevezett célzott biológiai terápiát csak 50 beteg kérheti egy éven belül az egészségbiztosítótól egyedi méltányosság útján. Eddig értesüléseink szerint 70-en jelezték az igényüket.

Az Országos Korányi TBC és Pulmonológiai Intézet főorvosa azt mondta: a gyógyító eljárás azért különleges, mert célzottan csak a rákos sejtekre hat, az egészségeseket nem pusztítja el, így a daganat növekedése megállítható.

A hagyományos kemoterápia ezzel szemben azokra a sejtekre hat, amelyek gyorsan szaporodnak. A daganatsejtek ugyan ilyenek, így a módszer hatékony, de nem szelektív, azaz nem kifejezetten a rákos sejteket veszi célba - mutatott rá Ostoros Gyula.

Hogy ki kaphatja meg a célzott kezelést, arról egy orvoscsoport dönt. Főleg az előrehaladott rákos elváltozás kezelésére alkalmazzák a módszert, amely nem gyógyítja meg a beteget, de akár évekkel is meghosszabbíthatja az életét.

A témában keressük az Egészségügyi Minisztériumot.

Hanganyag: Gál Ildikó

Kapcsolódó hang

Hanganyag
 


A címlapról ajánljuk