eur:
393.92
usd:
364.85
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Jogszerűtlen volt a postai kézbesítők sztrájkja

A Fővárosi Munkaügyi Bíróság jogszerűtlennek minősítette a Magyar Postánál működő Kézbesítők Szakszervezetének december 22-23-i sztrájkját - mondta Tomecskó Tamás, a Magyar Posta Zrt. szóvivője.

A cég a bírósági indoklás áttanulmányozását követően dönt a további jogi és munkaügyi lépésekről - mondta a szóvivő.

A Magyar Postánál működő Kézbesítők Szakszervezete december 22-23-án sztrájkolt azért, hogy minden dolgozó egyszeri 100 ezer forintot kapjon a társaság által értékesített ingatlanok bevételéből. A szakszervezet szerint elsősorban az üdülők és a budapesti Krisztina körúti Postapalota, valamint a Szugló utcai székház elidegenítéséből származó bevételből kell részesíteni a dolgozókat.

A december 23-án felfüggesztett munkabeszüntetés nem okozott fennakadást a postai szolgáltatásban. A Magyar Posta még a sztrájk alatt bejelentette: jogalap nélkülinek tekintik a munkabeszüntetést, és bírósághoz fordulnak.

A bíróság az indoklásban emlékeztet: a Magyar Posta Zrt.-nél december 16-án született meg a 2010. évi bérmegállapodás, amely kollektív szerződés erejű megállapodás, és amely 2010. január elsejei hatállyal rendelkezik a bérfejlesztésről és a jóléti juttatásokról.

A posta a sztrájk jogellenességének megállapítását kérte, és arra hivatkozott, hogy az ingatlanok értékesítéséből származó bevételek felhasználásáról a tulajdonos dönthet, nem pedig a munkavállalók. A társaság ezenkívül azzal érvelt, hogy a szakszervezet követelése bérkövetelésnek minősül, miközben a bérfejlesztésre vonatkozóan a munkáltatónál már hatályos megállapodás létezik - olvasható az indoklásban.

Címlapról ajánljuk
Kis-Benedek József az Arénában: a moszkvai merényletet nem csak az Iszlám Állam szervezte

Kis-Benedek József az Arénában: a moszkvai merényletet nem csak az Iszlám Állam szervezte

Az Iszlám Állam mellett ukrán katonai hírszerzést sejti a 137 ember halálát követelő múlt pénteki terrortámadás mögött Kis-Benedek József biztonságpolitikai szakértő, címzetes egyetemi tanár, az MTA doktora. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt arról is, hogy folyamatosan erősödik az együttműködés Irán, Oroszország és Kína között, és részletesen szólt arról is, hogy miért fontos az izraeli miniszterelnöknek, hogy háborúzzon a gázai övezetben, és kik támogatják ebben.

MNB: megnőtt a forint inflációra gyakorolt hatása

A korábban vártnál mérsékeltebb növekedés, alacsonyabb, de az év közben kissé emelkedő infláció vár a magyar gazdaságra az idén – derül ki a Magyar Nemzeti Bank inflációs jelentéséből, amely 2025-re vetíti előre a 3 százalékos inflációs cél elérését.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×