INFORÁDIÓ 

2018. március 23. péntek
Emőke

Mekkora kártérítést kapunk, ha késik a vonatunk?

Infostart / InfoRádió
Egy december harmadikától hatályos uniós rendelet alapján visszakérhető a vonatjegy árának egy része több mint egy órás késés esetén. A szabályozás emellett több ponton szélesítette a vasúton utazók jogait. Balogh-Fazekas Anita, a MÁV-Start szóvivője elmondta, a késésre vonatkozó szabályok Magyarországon a hely- és pótjegyköteles járatokon érvényesek.

Az eddigi kártérítési szabályokat kiegészítve a 60 és 119 perc késéssel közlekedő hely- és pótjegyköteles vonatoknál a menetjegy árából 25 százalékot, a 120 vagy azt meghaladó késések esetén ezeknél a személyszállító vonatoknál 50 százalékot kell késés miatt térítésként megfizetni az utasoknak - mondta az InfoRádiónak a MÁV-Start szóvivője.

Balogh-Fazekas Anita hangsúlyozta: ez a szabályozás csak az intercity, illetve a nemzetközi viszonylatban, de belföldön is igénybe vehető, vagyis feláras vonatkora érvényes.

A szóvivő hozzátette: az Európai Unió utasjogi rendeletének megalkotásakor a tagállamoknak lehetősége volt bizonyos feltételek alól mentességet kérni, ha azokat nem tartották teljesíthetőknek anyagi és technikai okokból.

Bár az uniós rendelet szélesebb körben írná elő a térítést, a kormányrendelet alapján az a gyorsvonatokra nem, csak a hely- és pótjegyköteles vonatokra érvényes.

Ezt a szóvivő azzal indokolta, hogy a gyorsvonatokra a jegy érvényessége több nap is lehet, viszont a hely- és pótjegy köteles járatokon az utas kiválasztja az utazás időpontját, így bizonyítható, hogy azon a vonaton utazott, amely 60 vagy 120 percnél többet késett.

Hanganyag: Litauszky Balázs

Kapcsolódó hang

Hanganyag
 


A címlapról ajánljuk