eur:
387.81
usd:
357.65
bux:
68070.56
2024. május 17. péntek Paszkál

Tízezreket kell fizetni az ingyenes parkolásért - lapszemle

Átlagosan 50-90 ezer forintot kell fizetnie sok ezer fővárosinak 2010-től az eddig ingyenes parkolási matricáért a parkolási kedvezmények megnyirbálása miatt - írja a Népszabadság. A nyáron módosított fővárosi rendelet alapján a család második gépkocsija után fizetni kell, mégpedig az év elején készpénzben. A bevétel az önkormányzatokat, és nem a parkoló-társaságokat gyarapítja.

A fővárosi rendelet előterjesztője, Hagyó Miklós távozó szocialista főpolgármester-helyettes ugyan sikertörténetnek nevezte az elképzelést, de sokak szerint ez igazságtalan és drasztikus. A lap emlékeztet arra, hogy a főpolgármester-helyettes korábban az autósok többlet-kedvezményével indokolta az ingyenes parkolás megszüntetését.

A Népszabadság idézi a rendeletet: lakásonként második gépkocsiért az adott területen fizetendő egyórai várakozási díj 250-szeresét kell fizetni. Az első gépkocsira a kedvezmény mértéke legfeljebb 100 százalék lehet. Így a kerületek dönthetnének úgy is, hogy egyáltalán nem adnak semmilyen kedvezményt, de ezt az önkormányzatok nem vállalják fel.

Újbudán moratóriumot hirdettek, így 2012 januárjáig a második autóra sem kell fizetni. Molnár Gyula polgármester a Népszabadságnak ezt azzal indokolta, hogy mélygarázsok építése nélkül nem szabad ilyen súlyos terhet rakni az emberek vállára.

A Magyar Nemzet arról ír, hogy 36 százalékkal nőtt a fizetésképtelenséggel kapcsolatos hazai cégeljárások száma az idei év első 9 hónapjában - derül ki Coface Hungary elemzéséből. Január és szeptember között a felszámolási eljárások száma 34 százalékkal, a végelszámolások száma pedig 36 százalékkal emelkedett.

A társaság szerint a csődhullám csúcsát 2009 végén, esetleg 2010 elején érhetjük el. Az idei rossz eredmények komoly problémát okozhatnak jövőre. Mivel 2009-ben nagyon sok cégnek stagnál vagy vagy csökken az árbevétele, sok lesz a veszteséges vállalkozás is, és az eladósodottság tekintetében sem várható javulás. A kockázatos iparágak közé változatlanul az építőipar, valamint a kis- és nagykereskedelem tartozik, de élen járnak a turizmussal kapcsolatos vállalkozások és az ingatlangazdálkodók is.

Hanganyag: Szabó S. Gergõ

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Csillapítás – „Száz napos békére” tesz kísérletet Szlovákia

Több új hír, információ és találgatás jelent meg a Robert Fico szlovák miniszterelnök elleni merénylet óta. Robert Fico mindenesetre kommunikál, a Legfőbb Ügyészség tájékoztatási zárlatot rendelt el, hétfőn viszont bejelentést tesznek a hogyan továbbról Szlovákiában. A védelmi miniszter a korlátozások helyett most „a társadalom megnyugtatására összpontosít”.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.17. péntek, 18:00
Sándor Ildikó
néprajzkutató, a Hagyományok Háza Közművelődési és tudományos szakcsoport vezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×