eur:
387.73
usd:
357.62
bux:
68097.3
2024. május 17. péntek Paszkál

Ragadós a monoki példa

Ragadós a monoki példa: sorban vezetik be az önkormányzatok a szociális kártyát, vagy legalábbis már tárgyalnak róla a helyi közgyűlések. Az MDF országossá bővítené a rendszert, de a jogi és technikai részletkérdések megválaszolását a kormánytól várja. Az ombudsman és a szociális minisztérium egyelőre hallgat. Abban mindenki egyetért, hogy aki segélyt kap, az ne költhesse el alkoholra, cigarettára vagy szerencsejátékra.

Monok bevezeti a szociális kártyát - erről döntött a település közgyűlése. Ezentúl a szociális segély 60 százalékát erre a névre szóló, csak személyi igazolvánnyal együtt érvényes, fényképes, gyakorlatilag bankkártyaként funkcionáló kártyára utalja majd az önkormányzat, 40 százalékát pedig készpénzben kapják a rászorulók. A rendelkezésre állási támogatás teljes összege is a kártyára érkezik majd, és ezekből egyetlen forintot sem lehet cigarettára, alkoholra, vagy szerencsejátékra költeni - mondta az InfoRádióban Szepessy Zsolt monoki polgármester.

A Borsod megyei Monok után a Békés megyei Újkígyós önkormányzata is bevezeti a szociális kártya intézményét, bár ők a rendelkezésre állási támogatást jogi aggályaik miatt nem erre utalják majd, és a kártya csak az újkígyósi boltokban lesz használható. Szebellédi Zoltán polgármester szerint az adófizetők jogos igénye, hogy rászorulók ne alkoholra, cigarettára vagy szerencsejátékra költsék a segélyt.

Az MDF minden településen bevezettetné a szociális kártya intézményét, de a részletek kidolgozását a kormányra bízná. A párt országgyűlési képviselője, Herényi Károly már benyújtotta az erről szóló határozati javaslatot - mondta az InfoRádióban Pusztai Erzsébet, az MDF népjóléti kabinetvezetője.

A Népszava szerint idén legalább 500 önkormányzat csatlakozhat a szociális kártya rendszeréhez, miután mintegy 650 közgyűlés tárgyal, 19 testület pedig már döntött a bevezetésről.

Kovárik Erzsébet, a Szociális és Munkaügyi Minisztérium szakállamtitkára a távirati irodának, Szabó Máté, az állampolgári jogok országgyűlési biztosa pedig az InfoRádiónak azt mondta, hogy csak a monoki közgyűlés írásos határozatának ismeretében véleményezik a szociális kártya bevezetésének jogszerűségét, és szükség esetén az Alkotmánybírósághoz fordulnak az ügyben.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Csillapítás – „Száz napos békére” tesz kísérletet Szlovákia

Több új hír, információ és találgatás jelent meg a Robert Fico szlovák miniszterelnök elleni merénylet óta. Robert Fico mindenesetre kommunikál, a Legfőbb Ügyészség tájékoztatási zárlatot rendelt el, hétfőn viszont bejelentést tesznek a hogyan továbbról Szlovákiában. A védelmi miniszter a korlátozások helyett most „a társadalom megnyugtatására összpontosít”.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.17. péntek, 18:00
Sándor Ildikó
néprajzkutató, a Hagyományok Háza Közművelődési és tudományos szakcsoport vezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×