eur:
387.3
usd:
357.03
bux:
68049.75
2024. május 17. péntek Paszkál

Október 23.: gárdajelképek miatt indított eljárást a BRFK

Eljárást indított a Budapesti Rendőr-főkapitányság, miután a Jobbik Deák téri rendezvényén a - jogerősen feloszlatott - Magyar Gárda egyenruháját, illetve a "Magyar Gárda Biztonsági Szolgálat" feliratú karszalagot viselők vettek részt - közölte a Budapesti Rendőr-főkapitányság péntek este.

A rendőrségi közlemény szerint ezek az emberek "tevékenyen vettek részt - láthatóan konkrét vezetők irányítása mellett - a rendezvény belső biztosításában, és ezzel a Fővárosi Bíróság által jogerősen feloszlatott Magyar Gárda tiltott tevékenységét folytatták".

A BRFK emlékeztetett: munkatársaik szeptember 14-én a Jobbik Magyarországért Mozgalom képviselőivel megtartott egyeztető tárgyaláson, valamint pénteken a rendezvényen több alkalommal felhívták a figyelmet arra, hogy a Fővárosi Ítélőtábla a Magyar Gárdát jogerősen feloszlatta.

Ha a rendezvényen a résztvevők a Magyar Gárda bíróság által tiltott tevékenységét folytatják, megvalósítják a "feloszlatott társadalmi szervezet tevékenységében való részvétel" szabálysértését, irányítójuk pedig elköveti az egyesülési joggal visszaélés vétségét. Hozzátették: a BRFK pénteken ismeretlen tettes ellen eljárást indított egyesülési joggal visszaélés miatt.

A rendőrségi tájékoztatás arra is kitér, hogy a Deák téren megtartott demonstráció során nem történt olyan esemény, amely közvetlen rendőri beavatkozást tett volna szükségessé.

Szintén a nemzeti ünnephez kapcsolódó rendezvények után Székesfehérváron és Debrecenben is indultak hasonló eljárások.

Címlapról ajánljuk
Csillapítás – „Száz napos békére” tesz kísérletet Szlovákia

Csillapítás – „Száz napos békére” tesz kísérletet Szlovákia

Több új hír, információ és találgatás jelent meg a Robert Fico szlovák miniszterelnök elleni merénylet óta. Robert Fico mindenesetre kommunikál, a Legfőbb Ügyészség tájékoztatási zárlatot rendelt el, hétfőn viszont bejelentést tesznek a hogyan továbbról Szlovákiában. A védelmi miniszter a korlátozások helyett most „a társadalom megnyugtatására összpontosít”.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.17. péntek, 18:00
Sándor Ildikó
néprajzkutató, a Hagyományok Háza Közművelődési és tudományos szakcsoport vezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×