eur:
387.91
usd:
357.78
bux:
68176.13
2024. május 17. péntek Paszkál

Koszorúzás és díjátadó a Magyar Írószövetségben

Sarusi Mihály író és Tamás Menyhért költő, író vehették át az idei Arany János-díjakat a Magyar Írószövetség budapesti székházában pénteken; a díjátadó előtt megkoszorúzták az épületen található 1956-os emléktáblát.

Mint koszorúzási emlékbeszédében Tarlós István, a Fővárosi Közgyűlés Fidesz-frakciójának vezetője emlékeztetett, 1956 októberére "a demagógia, a koncepciós perek, a szegénység, a terror minden fajtája (...) lelkileg is teljesen kivéreztette az országot", Gerő Ernő és Kádár János azonban nem akartak változásokat.

A frakcióvezető elmondása szerint az egyetemisták már október 23. előtt kifejezték a szabadság utáni vágyukat; a forradalom kitörését megelőző hétben már Szegeden, Miskolcon, Szombathelyen, Debrecenben és Pécsett is megfogalmazták követeléseiket, míg végül a budapesti műegyetemi gyűlés visszafordíthatatlanná tette a folyamatot.

"A szabadságharc tisztaságát bizonyítja az az elkeseredésen alapuló spontaneitás is, amely Győrtől Ózdig végigsepert az országon" - hangsúlyozta a politikus, hozzátéve azonban: a magyar nép azóta sem tömörült hasonlóan erős egységbe.

A "magyar polgárok asszisztenciája , sőt túlkapásai mellett" zajló megtorlás során 370 embert ítéltek halálra, 22 ezer börtönbüntetést szabtak ki, és fel sem becsülhető azok száma, akik életét egzisztenciálisan tönkretették - idézte fel a Kádár-korszak első éveit Tarlós István.

A frakcióvezető hangsúlyozta, az évtizedes elhallgatás után 1989-ben még egyszer egységessé tudott válni a nemzet, a sok szempontból csalódást hozó rendszerváltás után azonban korrupció, létbizonytalanság és értékvesztés jellemzi az országot.

A Magyar Írószövetség Bajza utcai épületén található emléktábla előtt az Oktatási és Kulturális Minisztérium Művészeti Főosztálya, a Fővárosi Közgyűlés Fidesz-képviselőcsoportja, a Magyar P.E.N. Klub, a Széchenyi Irodalmi és Művészeti Akadémia, a Petőfi Irodalmi Múzeum, a Magyar Alkotóművészek Országos Egyesületének Irodalmi Tagozata, a Magyar Írók Egyesülete, az Írók Szakszervezete, a Magyar Irodalmi Szerzői Jogvédő és Jogkezelő Egyesület, a Fiatal Írók Szövetsége, a József Attila Kör és a Magyar Írószövetség képviselői helyeztek el koszorút.

Az esemény után adták át a székházban a szövetség Arany János-díjait, melyet idén Sarusi Mihály író és Tamás Menyhért költő, író vehettek át Vasy Gézától, a szervezet elnökétől.

Az Arany János-díjat 1996 óta adományozza a Magyar Írószövetség. Az elismerés átadásának időpontja hagyományosan október 23., a forradalom emléknapja, egyben a neves költő halálának évfordulóját követő nap.

A Kő Pál szobrászművész által tervezett díjat eddig többek között Kertész Ákosnak, Bella Istvánnak, Jókai Annának, Csoóri Sándornak, Ágh Istvánnak, Marsall Lászlónak és Szilágyi Istvánnak ítélte oda a kuratórium.

Címlapról ajánljuk
Németh Erzsébet: egy beteg társadalom következménye a politikai merénylet
Lélektan

Németh Erzsébet: egy beteg társadalom következménye a politikai merénylet

Ilyen merényletet csak mentálisan sérült emberek követnek el, de "táptalajként” mindenképpen kell alá egy egészségtelenül működő, megosztott "platformtársadalom”, amelyben a gyűlölködés elfogadottá vált – mondta az InfoRádió által megkérdezett szociálpszichológus.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.17. péntek, 18:00
Sándor Ildikó
néprajzkutató, a Hagyományok Háza Közművelődési és tudományos szakcsoport vezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×