eur:
387.68
usd:
357.69
bux:
68097.68
2024. május 17. péntek Paszkál

Kaposváron is megemlékeztek a forradalomról Nagy Imre szobránál

Több százan vettek részt Kaposváron, Nagy Imre szülővárosában az 1956-os forradalom és szabadságharc 53. évfordulóján tartott városi megemlékezésen pénteken a mártír miniszterelnökről elnevezett parkban felállított Nagy Imre-szobornál.

Az 1956-os őszi eseményeket Balás-Piri László 56-os elítélt, a Történelmi Igazságtétel Bizottság (TIB) alelnöke idézte fel.

A szónok szerint az idő távlatában elmosódnak, megfakulnak az egykor történtek, de akik megélték, esetleg résztvevői voltak, sohasem feledik '56 őszét.

A spontán módon kitört forradalomban "olyan iszonyatos erők szabadultak föl, ami szinte hihetetlen volt egy agyonalázott, egymásra uszított népnél" - mondta Balás-Piri László. Annak a véleményének adva hangot, hogy "az emberek többsége megérzi és fölfogja, egy olyan dologról volt szó, ami egy évszázadban legfeljebb egyszer fordul elő (...), hogy egyet akartunk".

1956 örök - szögezte le a TIB alelnöke, hozzátéve: az viszont, hogy unokáink is így érezzenek, rajtunk is múlik.

Úgy vélekedett: húsz évvel ezelőtt, a rendszerváltással ismét esélyt kapott a nemzet. A harmadik köztársaság kikiáltásával végül eljött a győzelem, most már csak az a kérdés, hogy az új nemzedék megpróbálja-e valóra váltani teljes szívvel, azt, amit mi 56-ban szerettünk volna.

Balás-Piri László szerint eljön az idő, amikor "szép lesz magyarnak lenni megint". Az eufória azonban még nem időszerű - jegyezte meg, hozzátéve: most a kemény munkának, tanulásnak, és főleg az igazság keresésének van itt az ideje.

A TIB alelnökének beszéde után a város és a megye vezetői, a pártok, az állami- és civil szervezetek képviselői megkoszorúzták a mártír miniszterelnök szobrát. A Fidesz, a Jobbik és a Cigány Kisebbségi Önkormányzat képviselőit megtapsolták, Kaposvár két MSZP-s országgyűlési képviselőjét kifütyülték, néhányan leárulózták.

Címlapról ajánljuk
Németh Erzsébet: egy beteg társadalom következménye a politikai merénylet
Lélektan

Németh Erzsébet: egy beteg társadalom következménye a politikai merénylet

Ilyen merényletet csak mentálisan sérült emberek követnek el, de "táptalajként” mindenképpen kell alá egy egészségtelenül működő, megosztott "platformtársadalom”, amelyben a gyűlölködés elfogadottá vált – mondta az InfoRádió által megkérdezett szociálpszichológus.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.17. péntek, 18:00
Sándor Ildikó
néprajzkutató, a Hagyományok Háza Közművelődési és tudományos szakcsoport vezetője
CIB-vezér: több minden kompenzálja majd a kamatkörnyezet változásának negatív hatását

CIB-vezér: több minden kompenzálja majd a kamatkörnyezet változásának negatív hatását

Beindulhat a magasabb kamatozású lakáshitelek refinanszírozása Magyarországon, de ha a teljes portfóliót nézzük, nem lesz szó jelentős volumenről. A bankok között nagy a verseny, így hiába a felkúszó hosszú oldali hozamok, várhatóan maradhatnak a jelenlegi lakáshitelkamatok, a CIB Banknál pedig több folyamat is segít majd abban, hogy kompenzálják a kedvezőtlenebb kamatkörnyezet hatását – egyebek mellett ezekről a témákról beszélt Simák Pál, a CIB Bank elnök-vezérigazgatóját a Portfolio Checklist csütörtöki adásában. Az interjút a Portfolio Hitelezés 2024 konferenciára kitelepült stúdiónkban rögzítettünk.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×