eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria

Miért nincs lejárati idő a H1N1 elleni vakcinán? - lapszemle

Megdöbbenve tapasztalják a háziorvosok, hogy az új influenza elleni vakcinán nincs feltüntetve a lejárati idő, és dobozban található betegtájékoztató sem egyezik azzal, amit az Országos Gyógyszerészeti Intézet engedélyezett - írja a Magyar Nemzet.

A Népszabadságban arról lehet olvasni, hogy a BRFK két, párhuzamosan futó nyomozás keretében hatvan cég százhúsz gyanús tanácsadói szerződését vizsgálná, eddig a kért dokumentumoknak azonban csak a negyedét adta át a BKV. A rendőrség azt mondta: nem várhatnak a végtelenségig, ha a BKV a törvényes határidőn (30 napon) belül nem adja át a kért iratokat, ők mennek értük. Bodnár Zsolt dandártábornok, Budapest főkapitányának bűnügyi helyettese a lap kérdésére elmondta: az eljárás keretében mindenekelőtt azt tisztázzák, hogy a szerződések és a kifizetések mögött volt-e teljesítés, vagy a semmiért fizetett a BKV az érintett vállalkozásoknak. Majd különböző szakértők bevonásával azt vizsgálják, hogy a tanácsadók munkája ér-e annyit, mint amennyit a cég fizetett érte. Végül pedig arra keresik a választ, hogy az adott tanácsra és tanulmányra, felmérésre valóban szüksége volt-e a BKV-nak. A nyomozás keretében vizsgálják - Bodnár Zsoltot idézve - "a szerződő felek esetleges mögöttes kapcsolatát" is, vagyis azt, hogy az adott tanácsadó cég nem azért kapta-e meg az adott megbízást, hogy a munka végeztével tiszteletdíjának egy részét visszajuttassa a megbízónak. A tábornok nem zárta ki annak lehetőségét, hogy a tanácsadói szerződések és a végkielégítések ügyében hűtlen kezelés miatt folyó eljárásban később egyeseket sikkasztással vagy csalással is meggyanúsítanak.

Megdöbbenve tapasztalják a háziorvosok, hogy az új influenza elleni vakcinán nincs feltüntetve a lejárati idő, és dobozban található betegtájékoztató sem egyezik azzal, amit az Országos Gyógyszerészeti Intézet engedélyezett - írja a Magyar Nemzet. A szervezet sajtóirodája azt közölte, hogy a készítményen valóban nincs feltüntetve a lejárati idő, az a dobozon található gyártási időtől számított fél éven belül használhat fel. Az ampullákon azonban a gyártási idő sem szerepel, csak a gyártási tétel száma. A OGYI munkatársai kiemelték, hogy a gyártó elengedő mennyiséget tudjon előállítani a járvány terjedése előtt, a Fluval P nevű vakcina gyártása még a végleges forgalombahozatali engedélyezés előtt elkezdődött. Keszthelyi Gyula - a lap által megkérdezett háziorvos - szerint a jogszabály csak azt teszi lehetővé, hogy bizonyos esetekben, hogy forgalombahozatali engedélytől eltérő paraméterekkel kerüljön forgalomba egy készítmény, azt nem, hogy törvénysértő módon történjen ez. Márpedig a szavatosság idő feltüntetésének hiánya törvénybe ütközik, az ugyanis alapkövetelmény egy gyógyszer esetében - tette hozzá.

A Napi Gazdaságban arról lehet olvasni, hogy a jelenlegi javaslatok szerint úgy változtatnák meg a gazdasági társaságokról szóló törvényt, hogy határozati javaslat tételére csak a szavazatok legalább egy százalékával rendelkező részvényesek lesznek majd jogosultak. Egy százalék alatt marad a kérdezés. Ha az országgyűlés elfogadja a tervezetet, akkor a bármely, egy százalék alatti tulajdonnal rendelkező részvényes javaslattelét ezentúl figyelmen kívül lehet hagyni a közgyűléseken. Az egyszázalékos korlát a gyakorlatban azt jelenti, hogy például egy Mol-, OTP-, vagy Magyar Telekom-közgyűlésre 10-20 milliárd forintnál kisebb értékű részvénycsomaggal jobb, ha nem is regisztrál a tulajdonos, hiszen a fontos kérdésekben úgysem tehet javaslatot.

A Világgazdaság arról ír, hogy a lökettérfogat helyett teljesítményalapúvá válik 2011-től a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás számítása. Ezt az teszi szükségessé, hogy egyre kisebb hengerűrtartalommal tudják a motorok ugyanazt a teljesítményt nyújtani, és a nagy erő növeli a kockázatot is. A személyautóknál hat sávot határoztak meg a pénzügyi tárca szakértői, amelyeknél 181 kilowatt kell a legmagasabb eléréséhez. Ám már egy alsó középkategóriás autó is elég lehet ahhoz, hogy tulajdonosa az egyik legdrágább sávban találja magát. A motorkerékpároknál még nagyobb a szigor, hiszen ott 71 kilowatton felül már a felső tarifa szerint fizet a tulajdonos. A módosítás kgfb-bevételekre gyakorolt hatását nehéz megbecsülni: mindenesetre 2009 első felében közel 65 milliárd forintos bevételük származott a biztosítóknak a "kötelezőből", ez az összdíjbevétel 15,9 százalékának felelt meg.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 28. 10:40
×
×
×
×