eur:
399.19
usd:
363.92
bux:
0
2024. október 9. szerda Dénes

Szili Katalin: Nem feltétlenül kell az MSZP-nek kormányfőjelölt

Egy új baloldali gondolkodás meghonosítására kell kísérletet tenni - mondta az InfoRádió Aréna című műsorában Szili Katalin. Az Országgyűlés volt szocialista elnöke szerint az MSZP-nek miniszterelnök-jelölt helyett elegendő lenne egy listavezető megnevezése a 2010-es választásokra.

Nem elegendő a válságkezelő kormány programja, hogy a választási kampányban az MSZP megjelenjen a társadalom előtt, hanem szélesebb körben kell meghatároznia magát a pártnak - mondta az InfoRádió Aréna című műsorában az Országgyűlés volt elnöke, aki hozzátette: nemcsak az elvonást kell hangsúlyozni, hanem azt is, hogy a 13. havi nyugdíjat ugyan megszüntették, de ahogy a gazdasági helyzet megengedi, vissza fogják azt állítani.

Szili Katalin hozzátette: a december 12-én kongresszust tartó Magyar Szocialista Pártnak hiteles programmal kell előállnia, és úgy véli: nem feltétlenül kell miniszterelnök-jelöltet állítani a pártnak, hanem elegendő lenne egy listavezető, aki a pártprogramot a 2010-es kampányban hitelesen tudja képviselni. Arra számít azonban, hogy kisebbségben marad ezzel a véleményével, vagyis a párt meg fog nevezni egy miniszterelnök-jelöltet.

Az elmúlt három évben jócskán csökkent az MSZP népszerűsége. Sokkal több párbeszéd kellett volna a társadalommal - mondta a politikus, aki nemrég egy párton kívüli, Szövetség a Jövőért munkacímet viselő mozgalmat indított el, amelyről a volt házelnök azt mondta: meg kell kísérelni egy új baloldali gondolkodás meghonosítását.

A neoliberális, harmadik utas politikának, ami eddig jellemezte Európát, gyakorlatilag befellegzett - fogalmazott Szili Katalin, aki a 21. század baloldali politikájában a gazdaságnak eszköznek kell megjelennie.

Ennek az új politikának a képviselője a civil szervezet, amely szélesebb körű, mint az MSZP - mondta a szocialista politikus, hozzátéve: ezt az irányvonalat az MSZP-n belül kell megkísérelni érvényre juttatni, miközben meg kell őrizni az MSZP néppártiságát.

Ez a társadalmi baloldal valódi mozgalom lenne, nemcsak egy felülről irányított látszattevékenység - hangsúlyozta Szili Katalin.

Még nem döntött

A volt házelnök arról is beszélt, hogy még nem döntötte el véglegesen, elindul-e az országgyűlési választásokon jövőre. Emlékeztetett arra: a 2010-es már a hatodik parlamenti választás lenne, amelyen részt vesz, és választókörzetében eddig négyszer nyert. Az utóbbi két választáson első körben jutott a parlamentbe, de mögötte van egy hosszú pécsi polgármesteri kampány is.

A kérdés számomra az, hogy ebben a pillanatban cserben hagyhatom-e azokat, akik a kistelepüléseken, az önkormányzatokban teszik tisztességgel a dolgukat, vagy sem - mondta Szili Katalin.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Orbán Viktor az Európai Parlamentben: vitanap rengeteg kérdéssel

Az Európai Parlament szerdán kilenc órától meghallgatja Orbán Viktor miniszterelnököt, aki bemutatja Magyarország soros elnöki programját, de utána éles vita várható, amelyen aktuálpolitikai kérdések is napirendre kerülhetnek, mert a magyar kormánynak sok kérdésben markánsan eltér az álláspontja az uniós fősodortól – mondta Zalai Csaba, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem tanára, a Nemzetközi Szervezetek Kutatóműhelyének vezetője.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.09. szerda, 18:00
Kiss J. László
a Budapesti Corvinus Egyetem tanára
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×