eur:
399.18
usd:
363.86
bux:
0
2024. október 9. szerda Dénes

Minden percünkre kíváncsi a KSH

Tudta, hogy a magyarok a '90-es évek végén egy órával később keltek és feküdtek, mint a '80-as évek közepén? Ez derült ki a Központi Statisztikai Hivatal korábbi adatainak összehasonlításából. A KSH most ismét egy átfogó kutatást készít, amely a többi mellett arra ad majd választ: mikor kell a legtöbb buszt indítania a BKV-nak, ha csúcsidőben csökkenteni akarja a forgalmat.

A kérdezőbiztosok már megkezdték a munkát: október elejétől egy éven át több mint 11 ezer háztartást keresnek fel, ahol a 10 és 84 év közöttieket faggatják majd - mondta az InfoRádióban Giczi Johanna, a KSH vezető tanácsosa. Időmérleget készítenek, azaz azt várják a résztvevőktől, hogy egy megjelölt napra vonatkozóan percre pontosan mondják el, mit csináltak. A kérdezőbiztosok előzetesen rögzítik, hogy az adott napon a megkérdezett szabadnapos volt, ünnepelt valamit, vagy iskolába, dolgozni ment.

A kutatók azt is rögzíteni fogják, ha valaki párhuzamosan több tevékenységet is végzett, például reggelizés közben újságot olvasott. Mindezzel arra keresik a választ, hogy az emberek mennyit alszanak, mennyi időt vesz el az életükből, amíg beérnek a munkahelyükre, az iskolába, mely tevékenységeket végzik nappal és melyeket éjszaka.

A felmérés során több kérdőívet is használnak, például a lakáshelyzetre, a háztartás felszereltségére, a jövedelmi helyzetre vonatkozó adatokat is rögzítenek a kutatók. Emellett az egészségi állapotra, szabadidős tevékenységre, étkezésre, sportolásra, művelődésre vonatkozó kérdések is elhangzanak - tette hozzá Giczi Johanna.

Az adatokat 2011 tavaszán publikálja a statisztikai hivatal.

Hanganyag: Herczeg Zsolt

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Orbán Viktor az Európai Parlamentben: vitanap rengeteg kérdéssel

Az Európai Parlament szerdán kilenc órától meghallgatja Orbán Viktor miniszterelnököt, aki bemutatja Magyarország soros elnöki programját, de utána éles vita várható, amelyen aktuálpolitikai kérdések is napirendre kerülhetnek, mert a magyar kormánynak sok kérdésben markánsan eltér az álláspontja az uniós fősodortól – mondta Zalai Csaba, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem tanára, a Nemzetközi Szervezetek Kutatóműhelyének vezetője.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.09. szerda, 18:00
Kiss J. László
a Budapesti Corvinus Egyetem tanára
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×