eur:
399.97
usd:
364.93
bux:
74186.25
2024. október 9. szerda Dénes

Luxusnyugdíjak Magyarországon: évi hatmillió mindhalálig

Magyarországon a nyugdíjasok valamivel több, mint öt százalékának a havi ellátási összege meghaladja a 150 ezer forintot. A Pénzcentrum ezúttal azt vizsgálta, hogy mekkorára rúgnak a magyarországi csúcsnyugdíjak, hányan részesülnek kivételesen magas havi ellátásban.

Az öregségi nyugdíj mindenkori nagyságát az elismert szolgálati idő és a figyelembe vehető havi átlagkereset határozza meg, ezek szolgálnak az összeg megállapításának alapjául. Az ONYF tájékoztatása szerint a kiugróan magas összegű nyugdíjak szinte kivétel nélkül messze az öregségi nyugdíjkorhatár fölött, általában 70-80 évesen igénybe vett öregségi nyugdíjak.

A csúcsnyugdíjakkal rendelkezők évekkel a kötelező korhatáron túl is dolgoztak, ennek megfelelően összességében rendkívül hosszú, nem ritkán 50 évnél is hosszabb szolgálati időt értek el - közölte a Pénzcentrummal az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság szakértője.

Mit mutatnak a számok?

A 150 ezer forint feletti sávba több mint 156 ezer nyugdíjas tartozott idén szeptemberben, 300 ezer feletti ellátásban azonban már csak kevesebb, mint hétszáz nyugdíjas részesült. A 400 százezer feletti ellátás alig 81 idős honfitársunk kiváltsága, míg félmillió forint feletti ellátásban csupán hatan részesültek.

Az ilyen esetekben az úgynevezett nyugdíjskála már a figyelembe vehető nyugdíjalap 95-100 százalékában határozza meg az induló nyugdíj összegét, vagyis az ellátás eléri vagy megközelíti a beszámított keresetek személyi jövedelemadóval csökkentett színvonalát.

Kiugróan magassá az teszi ezeket a nyugdíjakat, hogy a törvény nyugdíjtöbbletet (bónuszt) biztosít minden olyan esetben, amikor a biztosított a nyugdíjának megállapíttatása nélkül tovább dolgozik, szolgálati időt szerez.

A bónusz mértéke az illetőre vonatkozó korhatár fölötti minden munkában töltött (és járulékfizetéssel megalapozott) hónap után az egyébként járó nyugdíj 0,5, vagyis évi hat százaléka). A legnagyobb összegű magyar nyugdíjak esetében ez a korhatár fölötti időszak elérheti, sőt meg is haladhatja a 15-20 évet, tehát a bónusz mértéke 100 százalék fölötti is lehet (van rá példa, hogy 130 százalék feletti).

Ennek megfelelően az egyébként járó nyugdíj összegét megduplázza, vagy még ennél is nagyobb mértékben növeli. Természetesen a legnagyobb nyugdíjak esetében a nyugdíj összege a bónusz nélkül is magas az igen hosszú szolgálati idő és a beszámított, általában magas átlagkereset miatt, de a bónusz nélkül nem keletkezne kiugróan magas összegű nyugdíj.

A kiugróan magas nyugdíjak egyik titka tehát az igen magas életkorban történő nyugdíjba-vonulás, vagyis az aktív életszakasz, a munkavégzés, a járulékfizetés és a szolgálati idő-szerzés erős megnyújtása, ennek megfelelően a nyugdíjas életszakasz várható lerövidülése.

Címlapról ajánljuk
Orbán Viktor az Európai Parlamentben: azért jöttem, hogy ébresztőt fújjak

Orbán Viktor az Európai Parlamentben: azért jöttem, hogy ébresztőt fújjak

Kedden két órán át állta az újságírói kérdések özönét Orbán Viktor miniszterelnök, szerdán pedig az Európai Parlament plenáris vitájának részeként mutatja be Magyarország mint az EU soros elnöke féléves elnöki programját a strasbourgi EP-ülésteremben.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.09. szerda, 18:00
Kiss J. László
a Budapesti Corvinus Egyetem tanára
Orbán Viktor ébresztőt fújna Európának, von der Leyen kőkeményen kritizálta a magyar kormányt

Orbán Viktor ébresztőt fújna Európának, von der Leyen kőkeményen kritizálta a magyar kormányt

Orbán Viktor miniszterelnök a magyar EU-elnökség programbeszédében a versenyképesség növelését, a szabályozások egyszerűsítését és a tagállamok közötti együttműködés erősítését hangsúlyozta az Európai Parlament előtt. Kijelentette, hogy a magyar elnökség novemberben új versenyképességi paktumot mutat be, és kiemelte, hogy az EU ipari kapacitásainak megtartása, a magas energiaárak kezelése és a zöld átállás megalapozása kulcsfontosságú. A migrációval kapcsolatban a miniszterelnök a schengeni rendszer összeomlásától óvott, és az unió határain kívül kialakítandó menekültügyi hotspotokat javasolta. Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke erősen kritizálta a magyar miniszterelnök kijelentéseit és a kormány intézkedéseit, álszentséggel vádolva a kabinetet.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×