eur:
399.97
usd:
364.93
bux:
74186.25
2024. október 9. szerda Dénes

Egyre többen költöznek Budapestre

A koordinálatlanság, az összehangoltság hiánya jelenti az egyik legnagyobb problémát a fővárosi projektekben - mondta az InfoRádiónak a Magyar Urbanisztikai Tudásközpont ügyvezetője. Ongjerth Richárd arról is beszélt, hogy demográfiailag jó Budapest helyzete, az elmúlt években nőtt a népességszám.

Ellentmondásos tendenciák érvényesülnek a fővárosban, világos irányvonalról nagyon nehéz beszélni - fogalmazott az InfoRádió által megkérdezett urbanisztikai szakértő. Ongjerth Richárd, a Magyar Urbanisztikai Tudásközpont ügyvezetője kiemelte, hogy az uniós támogatásokkal összefüggésben gyors reakcióra volt szükség az elmúlt években, sok projekt nem volt előkészítve, és hiányzott a kellő szintű egyeztetés is a főváros és a kerületek között.

A szakértő szerint az összehangoltság hiánya komoly problémát jelent, minden kerületnek megvan a saját koncepciója, és nem látszik eléggé a főváros koordináló szerepe.

Ongjerth Richárd úgy látja, hogy a politikai mellett a szakmai koordináció is sokszor esetleges. Mindenki maga akarja megoldani a feladatot ahelyett, hogy együttműködne másokkal. A Magyar Urbanisztikai Tudásközpont ügyvezetője megjegyezte, hogy ez az ország nagy részére igaz, Budapesten azonban hatványozottan jelentkezik a probléma, a véleménykülönbségek pedig sokszor csak azért nem jelennek meg, mert ha nem muszáj, akkor sokszor nem is állnak szóba egymással a résztvevők.

A főváros demográfiai helyzete kedvező, 2005 óta folyamatosan nő a népességszám. Az országon belülről is többen költöznek Budapestre, mint ahányan elhagyják a fővárost, illetve külföldről is többen érkeznek, mint ahányan távoznak. A szakértő azt is hozzátette, hogy összességében néhány ezer fős változásról volt szó 2008-ban is, ez viszont az országos népességfogyást tekintve kell értékelni.

Ongjerth Richárd kitért arra is, hogy a széles körű kínálat megléte kulcsfontosság a nagyvárosokban, Budapest adottságai a kulturális és a sportéletben is nagyon jók, a mindennapokban viszont nagyon zavaró a gazdátlanság a közterület rendjében.

A Magyar Urbanisztikai Tudásközpont ügyvezetője szerint a fővárosban is jellemző, hogy az emberek politikai szimpátiája sokszor torzítja az egyes ügyek és az összkép megítélését.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Orbán Viktor az Európai Parlamentben: azért jöttem, hogy ébresztőt fújjak

Orbán Viktor az Európai Parlamentben: azért jöttem, hogy ébresztőt fújjak

Kedden két órán át állta az újságírói kérdések özönét Orbán Viktor miniszterelnök, szerdán pedig az Európai Parlament plenáris vitájának részeként mutatja be Magyarország mint az EU soros elnöke féléves elnöki programját a strasbourgi EP-ülésteremben.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.09. szerda, 18:00
Kiss J. László
a Budapesti Corvinus Egyetem tanára
Orbán Viktor ébresztőt fújna Európának, von der Leyen kőkeményen kritizálta a magyar kormányt

Orbán Viktor ébresztőt fújna Európának, von der Leyen kőkeményen kritizálta a magyar kormányt

Orbán Viktor miniszterelnök a magyar EU-elnökség programbeszédében a versenyképesség növelését, a szabályozások egyszerűsítését és a tagállamok közötti együttműködés erősítését hangsúlyozta az Európai Parlament előtt. Kijelentette, hogy a magyar elnökség novemberben új versenyképességi paktumot mutat be, és kiemelte, hogy az EU ipari kapacitásainak megtartása, a magas energiaárak kezelése és a zöld átállás megalapozása kulcsfontosságú. A migrációval kapcsolatban a miniszterelnök a schengeni rendszer összeomlásától óvott, és az unió határain kívül kialakítandó menekültügyi hotspotokat javasolta. Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke erősen kritizálta a magyar miniszterelnök kijelentéseit és a kormány intézkedéseit, álszentséggel vádolva a kabinetet.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×