eur:
399.35
usd:
364.16
bux:
74284.77
2024. október 9. szerda Dénes

Megkezdődött a nagyszüret Tokaj-Hegyalján

Megkezdődött a nagyszüret Tokaj-Hegyalján: szombaton benépesültek a történelmi borvidék szőlőtáblái; a hegyközségi tanács elnöke 270-280 ezer mázsa termésre számít, a kilogrammonkénti felvásárlási ár minőségtől függően 45-70 forint.

Marcinkó Ferenc, a Tokaji Borvidék Hegyközségi Tanácsának elnöke azt mondta, a szokásosnál jóval hamarabb kezdődött meg a hagyományos hegyaljai szőlők, a furmint és a hárslevelű szüretje. Azért nem várnak tovább, mert a száraz idő miatt rohamosan csökken a szőlő létartalma.

Tokaj-hegyalján a szőlészek, borászok általában - éppen a szemek aszúsodása miatt - a lehető legtovább - ha lehetséges október utolsó napjaiig - kivárnak a szüret megkezdésével. Idén viszont nem vártak addig, mert már most valószínűsíthető, hogy lényegesen kevesebb lesz az aszú - amelynek felvásárlási áráról még nem tudott beszámolni Marcinkó Ferenc, mint mondta, ez "hétfőn dől el".

A térség legnagyobb felvásárlója, az állami tulajdonú Tokaj Kereskedőház (TK) Zrt. a 19 cukorfok alatti szőlőért kilogrammonként 45 forintot, a 19-21 fok közöttiért 50-et, a 21-23 fok közöttiért 60-at, míg a 23 fok felettiért 70 forintot fizet a vele szerződésben álló termelőknek, akik december 15-ig megkapják pénzüket - mondta Marcinkó Ferenc.

A társaság a borvidék legkorábban érő szőlőjéből, a sárga muskotályosból 10 ezer mázsát vásárolt fel, furmintból és hárslevelűből pedig 85-90 ezer mázsa átvételét tervezi a vele szerződésben álló mintegy kétezer termelőtől.

Címlapról ajánljuk
Orbán Viktor: álljanak a béke mellett!

Orbán Viktor: álljanak a béke mellett!

Éles hangon válaszolt a magyar kormányfő az EU-elnökségi programbeszédére reagálók felszólalásaira. Kritizálta az Európai Bizottság elnökét és a néppárti frakció vezetőjét is. Kitért arra is, hogy Nyugat-Európában hány orosz dolgozik országonként, és hogy miként kereskednek "fedett módon" az oroszokkal EU-tagállamok.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.09. szerda, 18:00
Kiss J. László
a Budapesti Corvinus Egyetem tanára
Vihar előtti csend a tőzsdéken

Vihar előtti csend a tőzsdéken

Emelkedéssel zártak tegnap az amerikai tőzsdék, míg Ázsiában vegyes mozgásokat láttunk ma reggel. Ami az európai tőzsdéket illeti, itt csak minimálisak az elmozdulások. A gazdasági adatokat tekintve, ma a német külkereskedelmi mérleggel és Japán gépipari rendelésállományával indult a nap, majd délután az Egyesült Államokban a jelzáloghitel-igénylések számának változásáról vallanak, míg a Fed jegyzőkönyve betekintést nyújt a központi bank monetáris politikájának jövőbeni alakulásába.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. október 9. 11:31
×
×
×
×