INFORÁDIÓ 

2018. március 22. csütörtök
Beáta, Izolda

Jelentős visszaeséshez vezet az egészségügyi elvonás

Infostart / InfoRádió
A magyar egészségipar termeli a GDP 8,3 százalékát az Egészségügyi Baráti Társaság kutatása szerint. A társaság egyik alapítója szerint az ágazati elvonás akár 1,5 százalékos gazdasági visszaesést is okozhat.

Az egészségügy önmagában 3,6, az orvosi műszereket és gyógyszert gyártó cégek teljesítményét figyelembe véve 6, a terület pedig összességében 8,3 százalékkal járul hozzá a GDP-hez - mondta az InfoRádiónak Rácz Jenő, az Egészségügyi Baráti Társaság alapítója.

A rendszer a gazdasági élet valamennyi szereplőjének termékeit felhasználja: a mezőgazdaság árucikkeiből enni kapnak a betegek, az egészségügyi segédeszközökből nemcsak a kórházak, de a páciensek is vásárolnak, és a többi - magyarázta a Veszprém megyei Csolnoky Ferenc Kórház főigazgatója.

Rácz Jenő szerint a konvergenciaprogramban megjelent 0,9 százalékos GDP-arányos elvonás akár 1,5 százalékos gazdasági visszaesést is okozhat. Fejlesztés esetén ugyanakkor az ágazat hasonló mértékben növelheti is a termelést - közölte.

Az Egészségügyi Baráti Társaság alapítója hozzáfűzte: az egészségügyre azért is érdemes lenne költeni, mert termelést generál a különböző gazdasági területeken, ezzel munkahelyeket teremt, amelyekkel adó és járulék is termelődik, azt pedig vissza lehet fordítani a gazdaságba.

Hanganyag: Hegedûs Zsuzsa


A címlapról ajánljuk