INFORÁDIÓ 

2018. március 23. péntek
Emőke

Hatalmi harc a Német Szociáldemokrata Pártban

InfoRádió / MTI
A rendkívül súlyos választási kudarc után hatalmi harc kezdődött az immár ellenzéki szerepre készülő Német Szociáldemokrata Pártban (SPD).

A párt új, a korábbinál kereken 80 fővel kisebb parlamenti frakciója keddi alakuló ülésén a korábbi kancellárjelölt-külügyminisztert, Frank-Walter Steinmeiert választotta meg frakcióvezetővé. Az ülésen ugyanakkor Steinmeier bejelentette: lemond arról, hogy egy személyben az SPD elnöke is legyen.

Korábban olyan hírek terjedtek el, hogy a volt kancellárjelölt a pártelnöki tisztség megszerzésére is törekszik. Több tartományi pártszervezet azonban ellenezte ezt, sőt a berlini szervezet egy kedden nyilvánosságra került levélben az SPD vezetőit - Franz Müntefering jelenlegi elnököt és a két alelnököt, Steinmeiert és Peer Steinbrück volt pénzügyminisztert - a választási vereség miatt lemondásra szólította fel. A levél aláírói a hagyományos szociáldemokrata értékeket, illetve arculatot hiányolták és közvetve a párt balra tolódását sürgették.

Franz Müntefering pártelnök már utalt arra, hogy a párt novemberi kongresszusán nem kívánja újrajelöltetni magát. Peer Steinbrück eddigi alelnök - aki a nagykoalíciós kormányban pénzügyminiszterként a kancellár, Angela Merkel jobb kezének számított - kedden bejelentette: a jövőben semmilyen tisztséget nem kíván vállalni a pártban, csakis parlamenti képviselői mandátumát akarja megőrizni. Lemond eddigi tisztségéről Hubertus Heil, az SPD eddigi főtitkára is.

Értesülések szerint a pártelnöki tisztségre a legfőbb jelölt Sigmar Gabriel eddigi környezetvédelmi miniszter, a főtitkári tisztség várományosa pedig az eddigi harmadik alelnök, Andrea Nahles. Mindketten az SPD baloldali szárnyához tartoznak. Az elmúlt 48 órában a pártban állítólag többen sürgették a Baloldal pártja fel történő nyitást.

A szociáldemokrata pártot a választási kudarc más tekintetben is "húsbavágóan" érinti. Kedden ugyanis ismertté vált, hogy a több millió szavazó elvesztése miatt az SPD évente 2,5 millió euróval kevesebb állami támogatáshoz jut.

A címlapról ajánljuk