eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Hatalmi harc a Német Szociáldemokrata Pártban

A rendkívül súlyos választási kudarc után hatalmi harc kezdődött az immár ellenzéki szerepre készülő Német Szociáldemokrata Pártban (SPD).

A párt új, a korábbinál kereken 80 fővel kisebb parlamenti frakciója keddi alakuló ülésén a korábbi kancellárjelölt-külügyminisztert, Frank-Walter Steinmeiert választotta meg frakcióvezetővé. Az ülésen ugyanakkor Steinmeier bejelentette: lemond arról, hogy egy személyben az SPD elnöke is legyen.

Korábban olyan hírek terjedtek el, hogy a volt kancellárjelölt a pártelnöki tisztség megszerzésére is törekszik. Több tartományi pártszervezet azonban ellenezte ezt, sőt a berlini szervezet egy kedden nyilvánosságra került levélben az SPD vezetőit - Franz Müntefering jelenlegi elnököt és a két alelnököt, Steinmeiert és Peer Steinbrück volt pénzügyminisztert - a választási vereség miatt lemondásra szólította fel. A levél aláírói a hagyományos szociáldemokrata értékeket, illetve arculatot hiányolták és közvetve a párt balra tolódását sürgették.

Franz Müntefering pártelnök már utalt arra, hogy a párt novemberi kongresszusán nem kívánja újrajelöltetni magát. Peer Steinbrück eddigi alelnök - aki a nagykoalíciós kormányban pénzügyminiszterként a kancellár, Angela Merkel jobb kezének számított - kedden bejelentette: a jövőben semmilyen tisztséget nem kíván vállalni a pártban, csakis parlamenti képviselői mandátumát akarja megőrizni. Lemond eddigi tisztségéről Hubertus Heil, az SPD eddigi főtitkára is.

Értesülések szerint a pártelnöki tisztségre a legfőbb jelölt Sigmar Gabriel eddigi környezetvédelmi miniszter, a főtitkári tisztség várományosa pedig az eddigi harmadik alelnök, Andrea Nahles. Mindketten az SPD baloldali szárnyához tartoznak. Az elmúlt 48 órában a pártban állítólag többen sürgették a Baloldal pártja fel történő nyitást.

A szociáldemokrata pártot a választási kudarc más tekintetben is "húsbavágóan" érinti. Kedden ugyanis ismertté vált, hogy a több millió szavazó elvesztése miatt az SPD évente 2,5 millió euróval kevesebb állami támogatáshoz jut.

Címlapról ajánljuk
Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×