eur:
393.83
usd:
368.22
bux:
66376.55
2024. április 24. szerda György

Stumpf: Mindenütt "szociális bombák" vannak

Stumpf István szerint az új kormány a céljainak megfelelően egy pótköltségvetést készíthet a következő évben. A Századvég Alapítvány elnöke, volt fideszes kancelláriaminiszter az InfoRádiónak azt mondta: a Fidesz "mélyszántásszerű" változásokra készül.

Mit gondol: egy bombasztikus kijelentés Orbán Viktor részéről, hogy vissza kell vonni a költségvetést és újat kell készíteni, vagy valóban van ennek realitása?

Ha az új kormány új társadalmi és gazdasági prioritással áll neki a válságkezelésnek - esetleg teljes egészében újragondolja a kormányzati szerkezetet, amire nagy esély van - akkor nyilvánvalóan a költségvetés szerkezetét is totálisan át kell alakítani. Ez a jogi fogalomrendszer szerint egy pótköltségvetést jelent. Egy olyan költségvetés elkészítését, amelyet már, mielőtt a Fidesz hatalomra kerül - tudva azt, hogy milyen programokat akar érvényesíteni -, a nagy részét elkészíti, aztán a konkrét számok ismeretében javaslatot tesz a következő félév prioritásaira. Én ezt nem látom bizonytalansági tényezőnek, ez inkább arra utal, hogy "mélyszántásszerű" változásokra készül a Fidesz.

Elcsépelt tétel, hogy a kampány az egyik választástól a másikig tart. Mikortól számíthatunk az aktív kampányra?

Ha minden a normál menetrend szerint halad, akkor a téli szünet után még egy-két hétig ülésezni fog a parlament, és február közepén elindul a közvetlen kampányidőszak, ha úgy számolunk, hogy április elején lesz az első forduló.

Akkor ezek szerint nem fordulópont a költségvetés novemberi elfogadása?

Csak abban az esetben lehet fordulópont, ha nem fogadja el a parlament a költségvetést, hiszen már többször hallottuk azt a miniszterelnök úrtól, hogy ebben az esetben lemond.

Mit gondol, az új kormánynak mennyi türelmi ideje van? Mennyi időn belül kell valamit produkálni?

Attól tartok, hogy kevés, mert az emberek rendkívül türelmetlenek, és van egyfajta messiásvárás. Én azt gondolom, hogy az ellenzéki pártnak kicsit hűteni kellene a a kedélyeket és pontosan meg kellene mondani, hogy mire tud vállalkozni, és mikor. Fontos lesz a hitelessége annak a programnak, amivel előáll. És vélhetően nem nagyon tud eltárni attól, amit tennie kell, mert különben gyorsan elveszíti a bizalmat. Minden területen óriási problémák vannak. A fiskális válságkezelés, amely külső, befektetői szemmel nézve Magyarországot, jobb állapotban mutatja, annak szociális ára óriási. Azt érzékeljük mindenhol az országban, hogy hihetetlen bombák vannak felrobbanó félben. Most éppen a kórházakat érzékeljük, de látjuk az agrártársadalomban, az önkormányzatoknál, hogyan szűkül be a mozgástér. Ezekre nagyon nehéz lesz egyik napról a másikra olyan választ adni, hogy mindenki elégedett legyen. Ezért egy ütemezett, hosszú távú programot kell felmutatni, amihez sokkal nagyobb társadalmi támogatás kell, mint amilyet az eddigi kormányfok felmutattak.

Tölgyessy Péter mondta azt a minap, hogy a társadalom, az emberek nagy része elszámoltatást vár az eddigi kormánytól. Ön szerint ezt meg kell-e tenni, és ha igen, hol a határ?

Elkerülhetetlen az, hogy az elmúlt időszakért a politikai és a jogi felelősséget érvényesítse az új kormány. A büntetőjogi felelősségre vonás az igazságszolgáltatás dolga, a politikai felelősségre vonást pedig a választások elvégzik. De nyilvánvalóan nem mindegy, hogy a kormány mennyire akarja világossá tenni az előző időszak különböző típusú felelőseit. Ezt a jogállam keretei között kell megtenni. Ennek érvényesítésében sokkal nagyobb nyomás nehezedik a Fideszre, min 2002-ben a szocialistákra.

Hanganyag: Németh Zoltán

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×