INFORÁDIÓ 

2018. március 19. hétfő
Bánk, József

A többség lapátra tenné a miniszterelnököt

InfoRádió / MTI
A britek többsége szerint a kormányzó Munkáspártnak menesztenie kellene Gordon Brown miniszterelnököt, akinek tevékenységével a választók csaknem háromnegyede elégedetlen - ez derül a legfrissebb, szombaton ismertetett országos felmérésből.

A The Daily Telegraph - a legnagyobb konzervatív brit napilap - megbízásából készült, a hétfőn kezdődő éves Labour-kongresszus elé időzített közvélemény-kutatás szerint a megkérdezettek 54 százaléka véli úgy, hogy Brownnak távoznia kellene a párt és a kormány éléről.

Az adatsorból kitűnik az is, hogy az ellenzéki Konzervatív Párt biztosan tartja számottevő népszerűségi előnyét: a toryk jelenleg 39 százalékon állnak, az 1997 óta hatalmon lévő Munkáspártra most 26 százaléknyian voksolnának. A brit baloldal vezető ereje ezzel a támogatottsággal közelebb van az örök harmadik Liberális Demokratákhoz, mint a konzervatívokhoz, a liberális pártnak jelenleg ugyanis 20 százalékos a választói tábora.

Brown két éve vette át a kormányfői tisztséget Tony Blairtől, ám népszerűsége - az első néhány hónapban tapasztalt általános választói rokonszenv után - gyorsan és meredeken csökken. A szombaton közölt felmérés szerint a jelenlegi kormányfő politikusi teljesítményével a brit választók 71 százaléka elégedetlen.

A közvélemény-kutatás kimutatta ugyanakkor azt is, hogy a vezető politikusok kevésbé népszerűek, mint pártjaik. A válaszadók 35 százaléka David Cameront, a konzervatívok vezérét, húsz százalék Brownt, 12 százalék pedig Nick Clegg liberális demokrata pártvezetőt tartja a legjobb kormányfőjelöltnek.

A felmérésbe bevontak egyharmada azonban azt közölte, hogy nem tud alkalmas jelöltet választani e hármas mezőnyből.

A Munkáspárt hétfőn kezdi a jövő tavasszal esedékes parlamenti választások előtti utolsó kongresszusát a dél-angliai Brightonban, és sok politikai elemző szerint Brownnak kedden sikeres programadó beszédet kell tartania ahhoz, hogy meggyőzze a pártot: ő az alkalmas személy a választási csata megvívására.

A címlapról ajánljuk