eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

Elhunyt Bujtor István - a nap legfontosabb hírei

Elhunyt Bujtor István. A Balázs Béla-díjas népszerű színész, színházigazgató 67 éves volt. Bujtor István július végén került kórházba életveszélyes állapotban.

Csütörtökön Budapesten folytatták gyógykezelését és egy fővárosi kórházban érte a halál. Bujtor Istvánt a Veszprém Megyei Közgyűlés és a veszprémi színház saját halottjának tekinti, temetéséről később intézkednek.

Amíg nem csökken a munkanélküliség, nincs vége a válságnak

A kormányfő szerint amíg a munkanélküliségi adatok nem javulnak, addig nincs vége a válságnak. Bajnai Gordon Zalakaroson, a 47. Közgazdász-vándorgyűlésen hozzátette: egyetért az uniós állásfoglalással, amely szerint a gazdaság ösztönzését még nem lehet abbahagyni. A miniszterelnök arról is beszélt, hogy a magyar gazdaság az idén és jövőre összesen 7 és fél százalékkal esik vissza, így további jelentős kiadáscsökkentésre van szükség, hogy tartani lehessen az egyensúlyt.

Újabb hitelrészletet hív le Magyarország az IMF-től

Jóváhagyta a magyar készenléti hitelkeret negyedik részletének lehívását a Nemzetközi Valutaalap igazgatósága. A Pénzügyminisztérium honlapján arra emlékeztet, hogy az újabb részlet lehívásának feltételeit vizsgáló IMF-delegáció augusztus 26-dika és szeptember 7-dike között tartózkodott Magyarországon. A feltételek teljesítéséről készült szakértői jelentést az IMF igazgatósága szeptember 25-én tárgyalta és hagyta jóvá. A tájékoztatás szerint a testület egyetértett azzal is, hogy a keret felvételére korábban megjelölt határidőt - a kormány korábbi kérésének megfelelően - 6 hónappal, 2010 október 5-ig meghosszabbítsák.

Oszkó: Magyarország 2011-re a térség legstabilabb állama lesz

A pénzügyminiszter szerint Magyarország 2011-re - az uniós elnökség évére - a régió legstabilabb állama lesz. Oszkó Péter a Magyar Tudományos Akadémia konferenciáján azt mondta: az államháztartási hiány akkorra 3 százalék alá csökken, de ehhez folytatni kell a szigorú költségvetési politikát és fenn kell tartani a fiskális fegyelmet. A Magyar Nemzeti Bank elnöke az elmúlt időszak nagy tanulságának nevezte, hogy egyértelműen kiderült a közös európai valuta értéke. Simor András szerint a válság kevésbé érintette azokat az országokat, amelyek már csatlakoztak az euróövezethez.

Az ÁSZ bírálja a költségvetést

Bírálja a jövő évi költségvetés tervezetét az Állami Számvevőszék. A szervezet honlapján olvasható dokumentum szerint a törvényjavaslat nem tartalmaz olyan fontos összegzéseket, mint a többéves kihatású döntések, kötelezettségek számszerűsítése és azok évekre, fejezetekre bontott hatásának kimutatása. Az Állami Számvevőszék szakértői úgy vélik: mivel bizonytalan a világgazdasági válság hatása, ezért kockázatos a törvényjavaslat makroszámainak megvalósulása. Kifogásolják továbbá, hogy az általános indoklásban nem szerepel a foglalkoztatás és a bérdinamika várható alakulása sem.

Hamarabb jutnak támogatáshoz a tejtermelők

Hamarabb kifizetik a tejtermelők jövő évi támogatását - közölte a földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter. Gráf József a Kaposvári Állattenyésztési Napokon úgy fogalmazott: mivel az uniós bizottság 9 hónapja képtelen olyan változtatásokat hozni, ami segítene a tejgazdálkodókon, a magyar agrárkormányzat nem vár tovább, és október 16-a után előrehozza a jövőre esedékes támogatások folyósítását. A miniszter hozzátette: a tejtermelők megkapják teljes egészében azt a keretet is, ami a krízisalapból az ország rendelkezésére áll a piaci feszültségek kezelésére. Ez az előrehozott kifizetésekkel együtt literenként 22-24 forintos támogatást jelent.

Tizenhat magánnyugdíjpénztárt bírságolt meg a PSZÁF

Összesen 12,6 millió forintra bírságolt 16 magyarországi magánnyugdíjpénztárt a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete. A szervezet szóvivője az InfoRádióban közölte: a pénztárak késedelmesen dolgozták fel az APEH-től megkapott tagdíj-bevallási és befizetési adatokat, emiatt nem írták időben jóvá a tagok számláján a pénzt, a másik pedig, hogy nem volt teljes egyezés a központi és a pénztári nyilvántartás között. Binder István elmondta: az Évgyűrűk, a Premium, az OTP, az Allianz Hungária, az AEGON, az MKB, az AXA, az Életút, az Erste, a Honvéd, a Budapest, a Dimenzió, a Quaestor, az Aranykor, a VIT és az ING 200.000 és 1,5 millió forinti közötti büntetést kapott.

Ismét terítéken a szlovák államnyelvtörvény

A módosított szlovákiai államnyelvtörvény végrehajtásáról tárgyalt a magyar-szlovák kormányközi kisebbségi vegyes bizottság Pozsonyban. A megbeszélésen a két ország kormányfőjének szécsényi megállapodásai, illetve az EBESZ kisebbségi főbiztosának ajánlásai alapján fogalmazott meg kérdéseket a jogszabály végrehajtásáról a magyar fél - közölte Gémesi Ferenc, a Miniszterelnöki Hivatal kisebbség- és nemzetpolitikáért felelős szakállamtitkára, a vegyes bizottság társelnöke. Miroslav Moj¾ita, testület szlovák társelnöke hangsúlyozta: Pozsonynak meggyőződése, hogy a módosított jogszabály nem csorbítja a szlovákiai magyarok jogait, és készek megválaszolni minden kérdést.

Címlapról ajánljuk

Árokszállási Zoltán: hamarosan felpöröghet a magyar gazdaság

Az MBH Bank elemzői szerint 2024 második felében felpöröghet a magyar gazdaság, bővülhet a fogyasztás, így részben ennek köszönhetően a GPD növekedése éves átlagban elérheti a 2,7 százalékot - mondta az InfoRádiónak az MBH Elemzési Centrum vezetője.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×