INFORÁDIÓ 

2018. március 21. szerda
Benedek

Sólyom László a Bükkben

Infostart / InfoRádió
A Bükki Nemzeti Parkba látogatott Sólyom László köztársasági elnök, aki ezzel 2007. januárban kezdődött, Értékőrző tájak és emberek Magyarországon elnevezésű országjáró sorozatának nyolcadik állomására érkezett.

A látogatás első napján, pénteken a köztársasági elnök mintegy kétórás gyalogtúrán vett részt a Bükk-fennsíkon. Több órás séta keretében a tájegység különlegességeivel ismerkedett.

Ma Sólyom László Felsőtárkányban részt vesz a nemzeti park bemutatkozásán, majd Odorváron, a térség erdőgazdálkodásáról és madárvédelmi programjáról tájékozódik. Sólyom László találkozik a térség polgármestereivel, majd a Thummerer Pincészetben neves egri borászok tájékoztatják a borvidék problémáiról.

A köztársasági elnök Tarnabodon találkozik a befogadófalu-program létrehozóival. A Magyar Máltai Szeretetszolgálat ezen a településen foglalkoztatási és hajléktalanokat befogadó programot hozott létre. Az államfő a visontai Mátrai Erőműben megismerkedik az üzem korszerű kéntelenítő rendszerével, és bemutatják neki a külszíni bányászat utáni rekultiváció módszereit is. A látogatás utolsó napján Sólyom László a nemzeti park nógrádi területén, Ipolytarnócon ellátogat a Bükkábrányban feltárt, közel nyolcmillió éves ősfák maradványaihoz.

Az államfő a túra végén részt vesz a Regionális határ menti együttműködések elnevezésű találkozón, ahol a többi közt szó lesz az Ipoly-hidak építéséről, a határ menti vasútfejlesztésekről, valamint a Szlovákiát és Magyarországot egyaránt érintő közös természetvédelmi vállalkozás, a Novohrad-Nógrad Geopark létrehozásáról.

Sólyom László országjáró sorozatának első állomásaként még 2007 januárjában a Körös-Maros Nemzeti Parkba látogatott, a mostani túra a sorozat nyolcadik állomása.

Hanganyag: Szabó Gergõ


A címlapról ajánljuk