eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria

"Elég volt hazánk tönkretételéből!" - közéleti személyiségek nyílt levele

Nyílt levélben tiltakoznak a kormány sukorói beruházással kapcsolatos tevékenysége ellen művészek, közírók, akadémikusok, országgyűlési képviselők. Mint írják, bár az Állami Számvevőszék vizsgálata értelmében a King's City beruházással kapcsolatos ügylet semmisnek tekintendő, a pénzügyminiszter mégis nyílt levélben ajánlotta fel a további tárgyalást a bűncselekménnyel gyanúsított beruházónak.

Többek között Lányi András író, Mellár Tamás közgazdász, Bagi Béla országgyűlési képviselő, Náray-Szabó Gábor akadémikus, Zlinszky János egyetemi tanár, volt alkotmánybíró írta alá azt a nyílt levelet, melyet az Állami Számvevőszék által a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. tavalyi tevékenységéről készített jelentése kapcsán írtak a Pénzügyminisztériumnak, tiltakozásképpen.

Mint írják, a dokumentum a magyar nép számára megdöbbentő és sokkoló megállapításokat tartalmaz a mindnyájunk vagyonával való gazdálkodásról. Olyan tények sokaságát tárja fel, amelyek egy jogállamban nem maradhatnak jogi következmények nélkül.

Az ÁSZ jelentés külön fejezetben elemzi a Sukoróra tervezett King's City gigaberuházás előkészítésével kapcsolatos földcsere ügyletet, amellyel összefüggésben egyértelműen leszögezi, hogy az nem volt sem szabályos, sem célszerű. Magát a szerződést pedig - a legsúlyosabb magánjogi jogsértés okán - semmisnek értékeli. "Megdöbbenéssel értesültünk ezért Joav Blum sajtóközleményéről, amelyben a befektető úgy tesz, mintha minden eddigi lépésük az ügyben jogszerű lett volna" - tartalmazza a levél, hozzátéve: még annak közlésétől sem riadt vissza, miszerint a befektetők úgy tudják, hogy terhükre az ÁSZ nem állapított meg jogszabálysértést.

"S még nagyobb felháborodással fogadtuk azt a hírt, hogy a magyar pénzügyminiszter ahelyett, hogy minden erejével igyekezne megakadályozni a törvénytelenségek sorozatával terhelt beruházás előkészítését, nyílt levélben ajánlotta fel további tárgyalási készségét a bűncselekmény gyanújába keveredett befektető számára" - olvasható a nyílt levélben.

Megfogalmazásuk szerint már nincs jelentősége a jogszerűségnek, a környezetvédelmi előírásoknak. Egyetlen úr létezik a magyar kormány és a sukorói álmot megálmodó befektetők számára: a pénz. S annak érdekében minden gátat megkísérelnek ledönteni.

"Alulírott, a nemzet sorsáért aggódó magyar állampolgárok kérjük, követeljük: ne tegyék! A magyarok saját döntéseik és elhatározásuk szerint akarnak élni hazájukban! S ezt a tényt mind a magyar kormánynak, mind a Magyarországot sajátjának tekintő külföldi befektetőnek tudomásul kell vennie! Elég volt hazánk tönkretételéből! El a kezekkel Sukorótól, el a kezekkel Magyarországtól!"

A nyílt levél aláírói: Ács Sándorné agrármérnök, Dr. Ángyán József egyetemi tanár, országgyűlési képviselő, Bagi Béla országgyűlési képviselő, Bárdos Deák Péter, Duna Charta elnökségi tag, Bencsik János országgyűlési képviselő, Dr. Bencze Izabella jogász, Dr. Gáspár Csaba László egyetemi docens, Gulyás János filmrendező, Ertsey Attila építész, Farkas Ádám szobrász, Kajner Péter közgazdász, Karátson Gábor Kossuth-díjas író és festő, Kiss Boldizsár János tanár, Kodolányi László J. designer képzőművész, Dr. Kollár István, egyetemi tanár, Krizsán András, építész, Dr. Kurutzné Kovács Márta akadémikus, Lányi András író, filozófus Dr. Lovas Rezső akadémikus, Lukács András, a Levegő Munkacsoport elnöke, Makovecz Imre építész, Dr. Mellár Tamás közgazdász, egyetemi tanár, Dr. Nagy Zoltán egyetemi tanár, az OPNI nyugalmazott főigazgatója, Dr. Náray-Szabó Gábor akadémikus, Dr. Németh György közgazdász, Osskó Judit, szerkesztő, Ö. Kovács József történész, egyetemi oktató, Pákozdi Imre, villamosmérnök, Pápai József, a Vasutas Települések Szövetségének szakértője, Schneller István építész, egyetemi tanár, Dr. Szakolczai György közgazdász, professor emeritus, Sztilkovics Szávó polgármester, Dr. Vajna Zoltán, akadémikus, Dr. Varga Zoltán egyetemi tanár, professor emeritus, Dr. Vásárhelyi Judit tanár, Dr. Vida Gábor akadémikus és Dr. Zlinszky János egyetemi tanár, volt alkotmánybíró.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 27. 20:16
×
×
×
×