INFORÁDIÓ 

2018. március 23. péntek
Emőke

Bajban vannak a magyar termelők

Infostart / InfoRádió
A kormány nem használja ki kellőképp az uniós fejlesztési lehetőségeket, ezáltal veszélyezteti a termelés biztonságát - mondta az InfoRádió Aréna című műsorában a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége elnöke. Jakab István szólt arról is, hogy az importáruk nagy mennyisége miatt a jó minőségű magyar termékeknek rossz minőségű behozott áruval kell versenyezniük.

Az állam kezében van a lehetőségek eszköztára a feltételek biztosítására, a fejlesztési programokat az állam és a kormány képviselői dolgozták ki, ők határoztak meg, hogy milyen célra biztosítják a forrásokat, ehhez a gazdák csak alkalmazkodni tudnak - mondta az InfoRádió Aréna című műsorában Jakab István.

A Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége (Magosz) elnöke kiemelte: a klímaváltozás idején nem használjuk ki, hogy az ország területének szinte egésze öntözhető lenne, ha a nagy fejlesztési programokat megvalósítanák. Az utolsó nagy felzárkózás lehetőségét biztosító uniós programban 1300 milliárd forint van, de ebből az öntözés fejlesztésére, a víztározó- és csatornarendszerek kialakítására egyetlen komoly pályázat sincs előkészítve - hangsúlyozta a Fidesz országgyűlési képviselője.

A Magosz elnöke szerint nem teremti meg a termelés biztonságát a magyar kormány, erre majd később, komoly áldozatvállalás mellett kényszerülnek erre rá, noha ezzel a lépéssel valamennyi magyar termelő versenyképességét javítani lehetne

Jakab István szólt arról is, hogy nem lesz több pénz az SPS-rendszerben, csak az elosztás módja változik. Hozzátette: az a kormányzat valódi célja az új agrártámogatási rendszer bevezetésével, hogy 1,5 milliárd hektár osztatlan közös tulajdonú termőföld támogatását megszerezze.

A magyar piacvédelem legfontosabb eszköze a minőség-ellenőrzés, ugyanis az importáruk nagy mennyisége miatt a jó minőségű magyar termékeknek rossz minőségű behozott áruval kell versenyezniük - mondta a Magosz elnöke. Jakab István kiemelte: továbbra is működnek átcsomagoló és átcímkéző üzemek a főváros környékén, és élelmiszernek látszó termékek kerülnek az országba.

Ezen a téren komoly fejlesztéseket kell végrehajtani, de az uniós csatlakozás óta Magyarország ezeknek csak töredékét tudta csak megvalósítani - hangsúlyozta.

Hanganyag: Hlavay Richárd

Kapcsolódó hang

Jakab István 1. rész
 


Jakab István 2. rész
 


Jakab István 3. rész
 


A címlapról ajánljuk