eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 28. szombat Vencel

Bajnai: a kormány nem engedi túllépni a büdzsé kereteit

A kormány ugyan javaslatokat vár, de a költségvetés jelenlegi kereteit nem engedi túllépni - mondta Bajnai Gordon miniszterelnök a kabinet ülésének első tíz nyilvános percében. A kormány mai ülésén tárgyalta első olvasatban a jövő évi költségvetési tervezetet, amelyet jövő héten már el is fogadnak, majd beterjesztik az Országgyűlés elé.

"A ma takarékossága a holnap gyarapodása" - fogalmazott a miniszterelnök a kormányülés sajtó számára nyilvános első tíz percében. Bajnai Gordon szerint a válság továbbra is tart, így foglalkozni kell annak kezelésével, azonban szerinte a jövő évi költségvetés több puszta takarékoskodásnál.

Megismételte, hogy idén és jövőre összesen 7,5 százalékos gazdasági visszaeséssel számolnak, ezzel együtt 2010-et a világgazdaság szempontjából rendkívüli évnek tartja. Azt mondta: bizonyára lesznek olyan helyzetek, amikor jogos igényekre kell nemet mondaniuk. Sok részérdek sérül azért, hogy összességében a közérdek érvényesüljön.

A kormány mindenképpen tartani szeretné a 3,8 százalékos hiánycélt. Az önkormányzatok egyebek mellett az adócsökkentés miatti kevesebb kiadással együtt 120 milliárd forinttal kevesebbel gazdálkodhatnak, de cserében az összevont normatív támogatásokat szabadon használhatják fel. A közösségi közlekedéstől elvonandó 40 milliárd forinttal a kormány az ágazat több éven át tartó átalakításába kezd.

A miniszterelnök ezúttal is a közbiztonságot és az Út a munkához programot emelte ki, mint amelyek több pénzhez juthatnak 2010-ben. Bajnai Gordon minden anyagi, erkölcsi és szervezeti támogatást meg kíván adni a közbiztonság megerősítéséhez, továbbá a közmunkaprogramok révén minél több embert akarnak bevonni a munkába.

A mai első olvasat után, a kormány a társadalmi szervezetekkel egyeztet a jövő évi költségvetésről, amelyet jövő heti ülésén el is fogadhat. Ezt követően kerül az Országgyűlés elé, amely szintén nagyon korán, legkésőbb november végén elfogadhatja a 2010-es büdzsét.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. szeptember 27. 19:10
×
×
×
×