eur:
390.25
usd:
364.32
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Bajnai Gordon utasítására megerősítették a szlovák nagykövetség védelmét

Bajnai Gordon miniszterelnök utasítására megerősítették a budapesti szlovák nagykövetség épületének rendőri védelmét. Ezt Szollár Domokos kormányszóvivő jelentette be szerdán.

Szollár Domokos elmondta: a kormányfő szerdán utasítást adott arra, hogy a nagykövetséget a rendőrség védje meg jobban.

A követség elleni támadást mély megdöbbenéssel vette tudomásul a miniszterelnök, aki azt a leghatározottabban elítéli - közölte a szóvivő, hozzávétve: ez egy köztörvényes bűncselekmény, az egyik "leggyalázatosabb és legembertelenebb formája a bűncselekményeknek".

A kormányszóvivő szerint az történteknek semmi köze nincs Szlovákiához, Magyarországhoz, ahogy a történelemhez, az állampolgársághoz sincs. Kiemelte: a támadást pártállástól, világnézettől függetlenül minden józan érzésű embernek el kell ítélnie.

Szollár Domokos bízik abban, hogy a rendőrség ki fogja deríteni, hogy ki hajította a Molotov-koktélt a nagykövetség udvarára, és el is kapja a bűnöst.

Arra a kérdésre, hogy folyik-e a Bajnai Gordon és Robert Fico találkozójának előkészületei, Szollár Domokos úgy válaszolt: konkrét időpont még nincs, de napirenden van a szlovák és a magyar miniszterelnök közötti találkozó. A magyar félnek az volt a feltétele, hogy akkor érdemes ezt a találkozót lebonyolítani, ha problémákat lehet megoldani - emlékeztetett.

A kormányszóvivő megjegyezte, hogy a magyar kormány szerint vannak problémák a két ország kapcsolatában, a kabinet pedig ezek megoldásban érdekelt.

Szerda hajnalban ismeretlenek Molotov-koktélokat dobtak a szlovák nagykövetség budapesti, Stefánia úti épületére; a palackok nem gyulladtak meg, anyagi kár nem keletkezett.

A követség elleni támadást Sólyom László köztársasági elnök, Mesterházy Attila, az MSZP frakcióvezetője, Szili Katalin házelnök és Németh Zsolt, Országgyűlés külügyi bizottságának fideszes elnöke is elítélte.

Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×